logo F1online.sk

Russella v nedeľu trápili tvrdé pneumatiky a spotreba paliva

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2023

Mercedes pricestoval do Austinu s novou podlahou a novou formou. Lewis Hamilton ašpiroval v nedeľných pretekoch na víťazstvo a George Russell bol neviditeľný ako duch. Pre mladšieho z pilotov Mercedesu to bola v súboji s Lewisom Hamiltonom ďalšia vysoká a poľutovaniahodná prehra, teda až do neskoršej diskvalifikácie sedemnásobného šampióna. Podľa Russella malo auto na pódium, ale nakoniec skončil ďaleko za ním.

Russellovi to nevychádzalo už od začiatku. Na štarte sa trochu prepadol a druhý stint ho pripravil o preteky. George vraj nedokázal za žiadnych okolností prinútiť tvrdé pneumatiky pracovať. Je to zvláštne, pretože Lewis Hamilton vpredu takéto problémy rozhodne nemal. Okrem toho sa objavili aj ďalšie ťažkosti.

„Boli tam dve skutočnosti. V prvom rade štart, po ktorom som prišiel o tri pozície, ale hlavne, keď sme obuli tvrdé pneumatiky, nemali sme absolútne žiadnu rýchlosť. Neviem, prečo sa to stalo. K tomu pribudli problémy so spotrebou paliva, ktoré som musel manažovať, a na hardoch som strácal sekundu na kolo. Padal som ako kameň,“ povedal Russell po skončení pretekov pre televíziu Sky.

„Na konci sme obuli stredne tvrdé pneumatiky a odrazu sme boli najrýchlejšie auto na trati. Ak sa nemýlim, v záverečnom stinte som stiahol dvanásť sekúnd na Maxa. Ach, je to frustrujúce, skončili sme na siedmom mieste (po diskvalifikácii Hamiltona s Leclercom na piatom, pozn. red.), ale rozhodne mám pocit, že sme mali byť na pódiu,“ dodal Russell.

Asi nebude ďaleko od pravdy, keď si uvedomíme, že Lewis Hamilton to dokázal, aj keď nakoniec bol diskvalifikovaný. Napriek všetkému však predviedol Mercedes záblesky starej formy spred roku 2022 a vrátil sa do boja o najvyššie priečky. Z Austinu si však nakoniec odváža len desať bodov za Russellovo piate miesto, ktoré bude skutočne chabou náplasťou po nádejnom víkende.

„V súčasnosti sa stopercentne sústredíme na rok 2024, ale vieme, že nadchádzajúce okruhy nám budú pravdepodobne sedieť lepšie než COTA. Počkajme si a uvidíme, ako si budeme počínať. Pre mňa osobne to však bol rozháraný víkend a vlastne tiež rozháraná celá sezóna. Treba na to však zabudnúť a pomôcť tímu zaistiť si druhé miesto v Pohári konštruktérov,“ povedal George.

Na záverečnú otázku, či má Mercedes na dosah víťazstvo v pretekoch, odpovedal Russell bez váhania: „Určite áno, naozaj si to myslím. Som motivovaný a teším sa na Mexiko a Brazíliu.“