logo F1online.sk

Pérez sa hotoval na pódium, nakoniec sa posťažoval na nastavenia

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Tento scenár sme v aktuálnej sezóne zažili už nespočetnekrát. Sergio Pérez pred veľkými cenami pravidelne hovorí o veľkom optimizme a dosiahnutých zlepšeniach, no po nedeli hľadá odpovede na otázku, čo sa pre zmenu pokazilo tento víkend. Inak to nedopadlo ani v krajine fastfoodov a kapitalizmu.

Medzi McLarenmi, Mercedesmi, vami a Ferrari je to nesmierne tesné. Čo si myslíš, že by ste mohli dosiahnuť, ak v nedeľu stavíte na správnu stratégiu? Tak znela otázka reportéra F1 TV. “Myslím si, že pódium by malo byť dosiahnuteľné,” odvetil bez váhania Sergio Pérez. “Ak sa nám v úvodnej fáze pretekov podarí prepracovať sa, malo by to vyzerať dobre.”

Pérezove slová by sa dali pochopiť, keby padli v stredu alebo vo štvrtok, teda pred tým, ako skutočne nasadol do kokpitu. Mexičan si však začínal mädliť ruky nad ziskom pódia po sobotňajšom šprinte, teda vo chvíli, keď už mal mať celkom dobrú predstavu o tom, ako sa správa jeho monopost.

Čomu pripisuje fakt, že nedokázal poraziť nielen Maxa Verstappena, ale ani Lewisa Hamiltona, Landa Norrisa a Carlosa Sainza? “Miestami som mal veľmi dobré tempo, no stále nám chýba konzistentnosť,” zhodnotil Pérez. “Vieme však, čo sme tento víkend spravili zle. Pred ďalšími pretekmi sme veľmi optimistickí a veríme, že sa v tomto ohľade dokážeme zlepšiť.”

Christian Horner na víťaza VC Saudskej Arábie a VC Azerbajdžanu prezradil, že pred víkendom v Texase strávil celé tri dni na simulátore. Aj Horner bol plný presvedčenia, že to konečne splní svoj účel.

Podľa Péreza sa to čiastočne podarilo. “Áno, cítim sa v ňom lepšie. Spravili sme veľké kroky vpred, žiaľ, nemohli sme to ukázať, pretože sme si zvolili nesprávny smer pri nastavovaní monopostu, čo súvisí aj so šprintovým víkendom,” povzdychol si vzápätí. “Som však plný optimizmu pred Mexikom. Vieme, ktorým smerom sa potrebujeme vybrať. Dúfam, že to už ukážeme svetu.”

V súvislosti s Veľkou cenou Mexika sa pred pár týždňami špekulovalo, že Pérez by na nej chcel oznámiť ukončenie kariéry. Po takýchto výkonoch by asi nikto neprotestoval s výnimkou jeho fanúšikov, ktorí pod pódiom vybučali Maxa Verstappena a skandovali Checovo meno. Ako poznamenal Števo Eisele počas prenosu, akoby to bola Verstappenova chyba, že Pérez opäť skončil v poli porazených…

Rodák z Guadalajary si dá na nasledujúcom víkende obzvlášť záležať. “Veľmi mi na tom záleží, toto je pre mňa najdôležitejší víkend. Skutočne sa naň teším,” doplnil.