logo F1online.skF1online.sk

Keby mal Mercedes lepšiu stratégiu, mohol vyhrať, tvrdí Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Max Verstappen je ako rozbehnutý vlak, ktorý zmetie z cesty všetko, čo sa mu postaví do cesty. V USA opäť vyhral, a to i napriek tomu, že trojnásobný šampión bol nezvyčajne nervózny a navyše ho trápili technické problémy. Túto súhru okolností mohli súperi využiť, myslí si, no pripomína, že boxový múrik konkurencie by sa musel ukázať v lepšom svetle.

Toto rozhodne nebolo ľahké víťazstvo a vo vysielačke Maxa Verstappena to bolo počuť. Holandský pretekár sa prakticky celú nedeľu nezastavil. Na trati si musel poradiť s Carlosom Sainzom, Charlesom Leclercom a Landom Norrisom, ktorý dal svojmu súperovi z Red Bullu zabrať.

Dokonca aj keď sa Verstappen dostal pred neho, Norris sa ho úspešne držal ako kliešť. Keďže sa zozadu približoval ešte aj Lewis Hamilton, rodákovi z Hasseltu nebolo všetko jedno. Vo vysielačke si opakovane a dosť netradične pýtal informácie o odstupoch. Anthony Davidson jeho komunikáciu pozorne sledoval a zhodnotil, že takéhoto Verstappena veľmi často nevidel. Keď sa k tomu pridali problémy s brzdami, zamestnanec réžie obsluhujúci “pípacie tlačidlo” mal čo robiť.

Max Verstappen prezradil, čo presne ho v aute trápilo. “Po sobote sme vymenili brzdy a nebolo to dobré. Na brzdách som z toho nemal vôbec dobrý pocit. Celé preteky som to nedokázal vyriešiť. Je to vec, ktorú musíme pochopiť, pretože v opačnom prípade sa pri brzdení necítite veľmi sebaisto.”

“Keď zošliapnete brzdový pedál, necítite sa dobre a môže vás to stáť dosť veľa času na kolo. Bolo to o čosi ťažšie, než som čakal,” pripustil v mixzóne, kde sa príliš neusmieval. V konečnom dôsledku ani jeho popreteková vysielačka neznela veľmi radostne. “Vo všeobecnosti nikdy nemám problémy pri brzdení, bolo to tak počas celej mojej kariéry. Dnes to bol rozhodne problém.”

Opäť môžeme konštatovať, že Red Bull mal najlepší monopost v štartovom poli. Tento rok je naozaj dominantný. “Nemyslím si, že to bolo dominantné, veď sme vyhrali len o dve sekundy,” kontroval po tejto poznámke Verstappen, ktorý je presvedčený, že konkurencia je k Red Bullu bližšie.

Mercedes za istých okolností mohol vyhrať, uvažuje. “Určite, myslím si, že keby po prvej zastávke stavili na lepšiu stratégiu, dnes mohli zvíťaziť. Počas celého víkendu boli veľmi rýchli. Na druhej strane však aj naše problémy s brzdami nás trochu spomalili. Podľa mňa však boli tento víkend veľmi silní.”

Max Verstappen zaknihoval svoj 50. triumf a už tento rok sa môže stať tretím najúspešnejším jazdcom histórie F1 z hľadiska počtu víťazstiev. Alain Prost má len o jeden a Sebastian Vettel o tri prvenstvá viac.

“Je úžasné vyhrať tu moju 50. veľkú cenu,” uviedol nakoniec. “Som na to veľmi pyšný a aj naďalej budeme zaberať naplno.”

Súvisiace články

Diskusia