logo F1online.sk

Verstappen chce v nedeľu napodobniť výkon zo šprintu a zabojovať o víťazstvo

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2023

Aj keď to po dvoch kvalifikáciách vyzeralo akokoľvek nádejne, Red Bull je v pretekovom tempe stále najrýchlejší. Max Verstappen dokázal sobotnú pole position pretaviť na sobotné víťazstvo, ale v nedeľu ho čaká o niečo náročnejšia úloha. Aj po štarte z tretieho radu však myslí len na 50. víťazstvo vo svojej kariére.

Štart bol prakticky jediným napínavým okamihom v šprinte holandského pretekára, keď mal Charles Leclerc „o niečo lepší štart, a tak som sa mu to pokúsil čo najviac sťažiť a našťastie sa to podarilo“, ako povedal po skončení soboty Verstappen. Ten potom sklonil hlavu a už sa príliš neobzeral cez rameno. Po niekoľkých kolách dokázal striasť Lewisa Hamiltona a zvíťaziť.

„V prvých pár kolách na to Lewis tlačil a snažil sa zostať v DRS dosahu, ale keď sa mi ho podarilo striasť, mohol som sa sústrediť na svoju vlastnú rýchlosť, manažovať pneumatiky a udržiavať tempo,“ povedal po skončení šprintu Max Verstappen, ktorého sobotné vystúpenie patrične povzbudilo.

„Tempo sme mali celý víkend. V prvej kvalifikácii to bola trochu smola s traťovými limitmi, ale sobota mala pomerne priamočiary priebeh. Po prvom kole a po prvej zákrute, keď sa mi podarilo zostať vpredu, si všetko po pár kolách pekne sadlo. Trochu som si musel postrážiť pneumatiky, ale potom ku koncu som sa mohol pobaviť a zatlačiť o niečo viac,“ povedal holandský pretekár s úsmevom.

Úsmevy a spokojnosť sú namieste, veď zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mohol Red Bull v pretekovom tempe ktokoľvek ohroziť, ale Verstappen už v nedeľu nebude štartovať z pole position. Jeho RB19 sa bude musieť najprv prekliesniť dopredu a poraziť oba Mercedesy, obe Ferrari a jeden McLaren Landa Norrisa.

„Rozhodne sa pokúsim vyhrať. Mám pred sebou päť áut a predbehnúť ich toľko nie je nikdy jednoduché, ale s naším súčasným tempom a natankovaným autom by to mohlo byť ešte lepšie. Uvidíme v nedeľu, ale toto bol určite veľmi pozitívny deň pre náš tím a dúfajme, že to dokážeme v nedeľu napodobniť,“ povedal čerstvý trojnásobný šampión.

Pérez cieli na pódium

Sergio Pérez v sobotnom šprinte veľa vody nenamútil, ale aspoň dokázal postúpiť vpred. Dostal sa cez Oscara Piastriho a Carlosa Sainza, ale tam sa jeho ofenzíva zastavila. Čo je však horšie, tempom sa nedokázal vyrovnať Landovi Norrisovi, ktorý prišiel do cieľa so štvorsekundovým náskokom.

Rodák z Guadalajary, podobne ako väčšina ostatných, štartoval na použitých stredne tvrdých pneumatikách, na ktoré však podľa vlastných slov v úvode zatlačil až príliš. „Zo začiatku to vyzeralo, že sa dokážem posunúť ešte vyššie. Po štarte som však pneumatiky pravdepodobne využil až príliš, nehovoriac o skutočnosti, že už vtedy neboli v najlepšom stave a išlo o dosť použitú sadu. V každom prípade si však myslím, že si z dneška môžeme odniesť dôležité poučenia. Podmienky by mali byť podobné aj v nedeľu, takže dúfajme, že na tom môžeme stavať,“ povedal Pérez po skončení šprintu.

Aj keď sa za devätnásť kôl, čo je tretina dĺžky nedeľných pretekov, dokázal posunúť len o dve miesta, cieli mexický pretekár vysoko. Pred záverečným dňom si vytýčil cieľ, ktorý vzhľadom na jeho formu v posledných niekoľkých pretekoch hodnotíme ako odvážny. „Myslím si, že pódium by malo byť v hre. Keď dokážeme rýchlo postúpiť vpred, malo by to skončiť dobre,“ odkázal Pérez.