logo F1online.sk

Russell pripúšťa: Oba tresty boli spravodlivé

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Sobotu z pohľadu Georgea Russella poznačili dva tresty, ktorým sa dalo vyhnúť. Britskému jazdcovi skomplikovali šprint a v konečnom dôsledku ho stáli minimálne jednu pozíciu. Berie to však športovo a uznáva, že komisári konali správne.

FIA najskôr udelila Russellovi penalizáciu za to, že v šprintovom rozstrele zablokoval Charlesa Leclerca. Z tohto dôvodu štartoval až z druhej desiatky, no už po prvom kole dokázal prepad troch miest zmazať a vrátiť sa na pozíciu, ktorú si vybojoval pôvodne.

Pod šachovnicovú vlajku dokonca dorazil na siedmej priečke. Dva body však neputovali na jeho konto, ale na konto Pierrea Gaslyho, ktorý profitoval z päťsekundovej penalizácie pre Russella. Keby bol Alex Albon ešte o tri desatiny rýchlejší, mohol zostať na ocot.

“Toto bol nanič deň,” vyhlásil po šprinte George Russell. “U komisárov som bol dvakrát. Oba tresty boli fér, no ani raz v tom nebol úmysel.”

V prípade blokovania Charlesa Leclerca skrátka nebolo o čom. A hoci vo vysielačke obhajoval svoj manéver na Oscara Piastriho, napokon uznal, že tento pokus bol “optimistický” a aj trochu oportunistický. “Mal právo vytlačiť ma, no ja som do toho šiel uvažujúc, že ak bude milý, tak získam pozíciu k dobru.”

Piastri ho vytlačil, no je otázne, či to môžeme označiť za skutočné vytlačenie z trate. Russell nebol vedľa Piastriho ani v apexe, ani tesne za ním. Komisári vo svojom verdikte uviedli, že manéver dokončil mimo trate. “Ani v jednom momente, kým bol ešte na trati, sa George Russell neocitol pred Oscarom Piastrim, a preto nemal právo na svoju stopu. Výjazdom mimo trať však získal trvalú výhodu.”

Po tomto manévri sa dotiahol na Carlosa Sainza, ktorý napohľad mlel z posledného. I napriek tomu sa ho Russellovi nepodarilo predbehnúť, a tak si nedokázal vypracovať dostatočný náskok pred Pierreom Gaslym. “Je to škoda, že som Carlosa nedokázal predbehnúť. Bol skrátka príliš rýchly v tých zákrutách, kde sa lámal chlieb,” poznamenal 25-ročný Angličan.

Georgeovi Russellovi v tejto sezóne zvykli kvalifikácie vychádzať. Mierny prepad na Okruhu Amerík ho preto prekvapil, rozhodne nie príjemne.

“Vedeli sme, že ak nám v kvalifikácii všetko vyjde, šieste miesto by bolo maximum. Tento víkend je trochu zvláštny. V Q1 a Q2 som výrazne zaostával a potom v Q3 to začalo fungovať,” rozoberá svoju rýchlosť na jedno kolo. “Kolíše to. Kvalifikácia v poslednej dobe patrila medzi moje silné stránky. Môžeme teda skúmať, prečo to tento víkend neplatilo. Je to však len jeden víkend. Nemôže vám to vyjsť zakaždým.”