logo F1online.skF1online.sk

Hamilton prezradil, že využil šprint, aby preskúmal Verstappenovo auto

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Lewis Hamilton sa veľkú časť šprintu držal pomerne blízko za Maxom Verstappenom na druhej priečke. Určite si uvedomoval, že Red Bull nepredbehne, ani keby odjazdil svoje životné preteky, a tak využil svoj čas inak. Na tlačovej konferencii prezradil, že si vo svojej mysli robil poznámky o tom, ako sa na trati chová Red Bull RB19.

Keď sa na štartovom rošte na techniku konkurencie zadíva taký Adrian Newey, o ktorom sa hovorí, že dokáže vidieť vzduch, veríme mu, že si z toho aj niečo odnesie. Na to má v konečnom dôsledku pri sebe vždy svoj notes, do ktorého si svoje poznatky dôsledne zapisuje. Čo však z techniky konkurencie môže vyčítať pilot F1, ktorý má o aerodynamike len veľmi základné znalosti? Efekt je zrejme primárne marketingový, keďže takéto fotografie jazdca sa na sociálnych sieťach šíria veľmi rýchlo.

Pre pilotov je oveľa dôležitejšie vedieť, ako sa má ich monopost správať počas jazdy, a tieto požiadavky presne tlmočiť svojim inžinierom. Preto mohla byť sobota pre Lewisa Hamiltona veľmi užitočná. Podľa svojich slov totiž spoznával monopost Maxa Verstappena, ktorý by chceli mať všetci vo svojej garáži.

K dátam z GPS, ktoré majú tímy k dispozícii, sa tak pridajú čerstvé poznatky Lewisa Hamiltona. “Nie, že by som ho tento rok už nevidel, samozrejme, že sme ho videli. Ocitol som sa však v dobrej pozícii, aby som mohol sledovať monopost Red Bullu, čo robí Max, ako sa jeho auto správa.”

“Istú dobu som ho mohol pozorovať a sledovať, kde sú obzvlášť silní. Samozrejme, takéto veci môžeme vidieť aj na dátach z GPS, ale aj tak aspoň viem, či sme niekde silnejší a kde sú silnejší oni, aby som to mohol reportovať nášmu tímu,” pokračoval sedemnásobný šampión.

Keď Hamilton takto študoval Verstappenovo auto, zistil, že v Mercedese “máme veľa práce”. “Všetkých za týmito chlapcami čaká veľa práce. O rok ich dobehnúť nebude vôbec ľahká úloha. Rýchlo budú robiť pokroky, keďže majú úžasný tím vývojárov, takže dobehnúť ich bude pre nás ešte náročnejšie. Ja mám však stopercentnú dôveru v môj tím, že sa nám to môže podariť.”

Hamilton sa chce pobiť s Ferrari a McLarenom

To je však hudbou budúcnosti a téma, ktorú môžu rozoberať inžinieri v továrni. Všetci prítomní na okruhu sa teraz musia koncentrovať na nedeľné preteky, v ktorých by mali byť strieborné šípy opäť silné.

V sobotu totiž Hamilton nestačil len na Verstappena. S Leclercom si poradil v prvej zákrute, kde mu však pomohla aj výbehová zóna. V každom prípade si musel vychutnať pohľad na Leclerca, ktorého Verstappen vytlačil na úplný vnútrajšok trate.

“Poviem úprimne, že som ho ani nevidel. Mal som vedľa seba jeden McLaren, takže som sa len snažil nezopakovať to, čo sa stalo na posledných pretekoch. Zrazu som sa vynoril zo zákruty a zbadal som Charlesa,” opisoval momenty po zhasnutí červených svetiel. “Dúfal som len, že sa zmestím vedľa neho a pobijem sa s ním. Pretekali sme až do tretej zákruty, kde sa ocitol v mojom mŕtvom uhle. Mal som trochu obavy. Akonáhle som ho predbehol, začal som hľadieť pred seba.”

“Potom som mal z auta dobrý pocit, tak som na to tlačil, aby som sa (Maxovi) čo najviac priblížil, kým som mal z monopostu taký dobrý pocit. Nepodarilo sa mi celkom zmazať tú stratu. Akonáhle som bol bez DRS, tak už len krúžil,” skonštatoval po zisku druhej priečky, ktorou vyrovnal svoje šprintové maximum.

V nedeľu bude štartovať pred Verstappenom, čo je jediná nádej ho poraziť, aj keď malá. “Myslím si, že to nepotrvá dlho a bude nám dýchať na chrbát s touto ich rýchlosťou. To nám však otvorí cestu k peknej bitke s Charlesom a Landom; mali sme podobné tempo. Dúfam, že zabojujeme. Ak by sme Maxa udržali za sebou, bolo by to úžasné. Ak nie, nič sa nedeje.”

Súvisiace články

Diskusia