logo F1online.skF1online.sk

Ferrari v šprinte trápila degradácia: Boli to jedny z tých horších pretekov

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2023

Ferrari v piatkovej kvalifikácii prekvapilo aj samé seba. Bohužiaľ, o sobotnom šprinte to už neplatí. Ako sa ukázalo, problém s degradáciou pneumatík je stále aktuálny a pred nedeľnými pretekmi neveští nič dobré. Priznal to aj Charles Leclerc.

Ako sľúbil, tak aj urobil. Monacký pretekár sa na štarte pokúsil vrhnúť na prvé miesto Maxa Verstappena, ale v konečnom dôsledku ho to pripravilo o druhé miesto v prospech Lewisa Hamiltona. „Určite neľutujem, že v prvej zákrute som do toho išiel. Keď je tam priestor, tak sa ho pokúsim využiť, zvlášť v boji o víťazstvo. Zaútočil som, ale nebol tam priestor a preto som ubral, čo umožnilo Lewisovi predbehnúť ma z vonkajšej strany. Do tretej zákruty som sa pokúsil o protiútok, ale nestačilo to,“ zhodnotil štart sobotného šprintu vo svojom podaní tretí v cieli Charles Leclerc.

Ten môže nakoniec ďakovať tímovému kolegovi Carlosovi Sainzovi, ktorý dokázal zdržať Landa Norrisa. Pilot McLarenu v úplnom závere nebezpečne dobiedzal na Monačana, ale ten si nakoniec uhájil tretie miesto. Získali sme však možno až príliš dobrú predstavu, ako to bude vyzerať v nedeľu.

„Na konci dňa platí, že nám chýbalo tempo na zdolanie ako Maxa, tak Lewisa. Musíme to preskúmať a pokúsiť sa to zlepšiť pred nedeľnými pretekmi. Keď sa pozriem na tento rok ako celok, tak sme boli trochu nekonzistentní po stránke degradácie pneumatík. Toto boli jedny z tých horších pretekov. Dúfam, že sa z toho môžeme poučiť a pred nedeľou prísť so zlepšením, aj keď teraz už v podstate nemôžeme nič zmeniť. Priestor na zlepšovanie je limitovaný,“ skonštatoval najrýchlejší muž piatkovej kvalifikácie.

Ferrari sa ešte pokúša vyzvať Mercedes v boji o celkové druhé miesto Pohára konštruktérov. Aj keď v šprinte dokázali získať jediný bodík k dobru, asi všetci šípime, čo prinesie nedeľa. Videli sme to už v Katare a, bohužiaľ pre všetkých tifosi, Leclerc očakáva veľmi podobný priebeh aj v Austine.

„Mercedes je tento víkend opäť extrémne silný. My vyzeráme byť v kvalifikácii zakaždým dobrí, ale potom v pretekoch sme o niečo menej konzistentní. Aj tu v Austine sa zdá byť Mercedes rýchlejší. Vieme, že v krátkodobom horizonte sa nám nepodarí nájsť lepšie nastavenie, takže to musíme skúmať hlavne strednodobo a pochopiť, čo robia pri vývoji auta,“ priznal realisticky monacký pretekár.

Aby sme však Charlesovu rozpravu zakončili na pozitívnejšiu nôtu, Ferrari o štyri body navýšilo náskok na McLaren. Aj tento súboj je stále živý a pápajový monopost vyzeral byť v pretekovom tempe takisto rýchlejší než Ferrari, ktoré bude chcieť v nedeľu ťažiť hlavne z výhodnejšej pozície na štarte.

Sainz: Na mediumkách by som skončil vyššie

Carlosovi Sainzovi a Ferrari by asi mala Liberty Media poslať ďakovné bonboniéry, keďže práve ich rozhodnutie obuť Španielovi ako jedinému z dvadsiatky pilotov mäkké pneumatiky sa nám staralo o drvivú časť vzrušenia na trati. Na štarte mu to pomohlo posunúť sa vpred, pričom na prekonanie Oscara Piastriho použil aj hrubú silu, ale nakoniec to bolo bez ujmy. „Nemyslím si, že som tam utrpel nejaké poškodenie, za moje nedostatočné tempo zrejme môžu výhradne mäkké pneumatiky,“ zhodnotil svoj deň Carlos pre televíziu Sky.

Ofenzívne akcie na rýchlejších gumách však trvali len jedno kolo a vo zvyšných osemnástich ich nahradila tvrdá defenzíva na degradujúcich softoch. „Rozhodli sme sa pre mäkké pneumatiky. Naše modely naznačovali, že to nebude hrozná voľba. Nakoniec neboli hrozné, ale určite neboli ani najlepšie. Ako ste sami videli pri pohľade zvonka, trápil som sa s degradáciou pneumatík aj s rýchlosťou, vnútri kokpitu to bolo ešte náročnejšie. Celé preteky som sa musel brániť, ale pozbierali sme nejaké dáta pre nedeľné preteky a teraz sa môžeme sústrediť práve na ne,“ povedal Sainz, podľa ktorého môže byť nakoniec jedinou pozitívnou stránkou tohto rozhodnutia skutočnosť, že si pošetril jednu sadu pneumatík do pretekov, keďže pre šprint vraj boli oveľa lepšou voľbou mediumky.

 „Máme potrebné informácie. Máme hromadu tvrdých, stredne tvrdých a mäkkých pneumatík, z ktorých si môžeme vyberať. Podľa mňa sme pred pretekmi v dobrej pozícii. Šprint sme možno trošku obetovali v prospech nedeľných pretekov. Myslím si však, že keby sme do šprintu nasadili mediumky, skončili by sme o trochu vyššie,“ skonštatoval rodák z Madridu.

Súvisiace články

Diskusia