logo F1online.sk

Chyba v jedenástej zákrute ma možno pripravila o pole position, ľutuje Norris

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2023

Spanilá jazda McLarenu pokračuje. Britský celok prišiel do Texasu s vedomím, že táto trať mu nevyhovuje tak dokonale ako Katar. Napriek tomu Lando Norris siahal v piatkovej kvalifikácii na pole position. Zopakovala sa tak pesnička spred dvoch týždňov, keď to britskému pretekárovi nedá a musí premýšľať, čo by bolo keby…

Kvalifikácia v Texase priniesla nesmierne vyrovnaný priebeh a bitku štyroch tímov. Keby sme Maxovi ponechali čas, ktorý mu riaditeľstvo pretekov škrtlo v závere Q3, tak by sa nám štyri stajne zmestili do rozostupu pätnásť stotín sekundy, čo je priam neuveriteľné. Tešiť sa dnes mohol ktokoľvek, ale môže sa len jeden a opäť to nie je Lando Norris, ktorý po Veľkej cene Ruska v roku 2021 nepridal druhú pole position v kariére.

„Keď si uvedomíme, kam by sa Max pravdepodobne zaradil pri zohľadnení jeho celkového tempa, tak je Red Bull podľa mňa zrejme stále najrýchlejší,“ povedal médiám po skončení kvalifikácie Lando Norris. „Neočakával som, že porazíme Ferrari, takže si myslím, že je to pre nás asi očakávaný výsledok.“

„V skutočnosti sme možno bližšie k pole position, ako som sám očakával. Podľa mňa sme dnes mali šancu ju získať. Keby sa mi podarilo zajazdiť dobré kolo, možno z toho mohol byť štart z prvého miesta, ale urobil som niekoľko chýb,“ povedal Norris.

Angličana najviac mrzela jedenásta zákruta (nachádza sa pred nájazdom na najdlhšiu rovinku na okruhu), ktorá ho mohla, ale nemusela, pripraviť o vytúženú pole position. Je ťažké vyčísliť, koľko tam stratil. Zrejme nikto však v piatok v Austine nezajazdil dokonalé kolo. „V jedenástej zákrute sa to celé pokazilo a možno trochu aj v poslednej zákrute,“ povedal Norris.

„V jedenástej zákrute som sa trochu trápil s konzistentnosťou pri brzdení. Auto skrátka zatočilo o niečo lepšie, než som očakával. Brzdil som neskôr a auto lepšie zatočilo. Čakal som, že miniem vrchol zákruty, ale v skutočnosti som až príliš vyšiel na obrubník. Keď sa vám niečo také stane v jedenástej zákrute, tak celú nasledujúcu rovinku strácate čas,“ vysvetlil Norris.

„Zvyšok kola, možno okrem poslednej zákruty, bol podľa mňa veľmi dobrý. S prvou zákrutou a prvým sektorom som bol veľmi spokojný. Na dvoch miestach mi dnes pravdepodobne unikla pole position,“ dodal Lando.

Piastri urobil na rovnakom mieste ešte väčšiu chybu

Možno je s monopostom MCL60 v jedenástej zákrute niečo v neporiadku, pretože na rovnakom mieste urobil chybu aj Norrisov tímový kolega Oscar Piastri. Kým Landa tento okamih možno pripravil o pole position, austrálskeho mladíka stál celú Q3. Jeho konečným výsledkom je tak až desiate miesto.

„Nebola to z mojej strany najlepšia kvalifikácia,“ priznal Piastri. „Podarilo sa mi poskladať pár dobrých kôl, ale nie dosť. Posledný pokus v Q3 bol z mojej strany dosť chabý. Očividne však má auto slušné tempo a v sobotu máme pred sebou ďalší pokus, aby sme sa to pokúsili napraviť. Dnešok však nebol môj najlepší deň.“

„Po zvyšok víkendu sa musím vyhýbať chybám, inak je tempo monopostu vo všeobecnosti celkom dobré. Je len veľmi náročné poskladať všetko dokopy. Trať je strašne hrboľatá, vďaka čomu je veľmi ťažké sa vyhnúť chybám a byť konzistentný,“ dodal Piastri.