logo F1online.sk

Alpine slávi ďalší dvojitý postup do Q3, Gaslyho delila od tretieho radu stotina sekundy

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2023

Tím Alpine dokonalo zaplnil medzeru vzniknutú po Aston Martine. V Austine sa do Q3 dostalo len päť tímov. V prvej polovici sezóny sme boli zvyknutí v Q3 pravidelne vídať minimálne Fernanda Alonsa, ale klesajúca forma Aston Martinu postupne otvára vrátka Alpinu. Pierre Gasly a Esteban Ocon zviedli v kvalifikácii v Texase ďalší nesmierne vyrovnaný súboj a na štarte pretekov sa postavia do štvrtého radu.

Aj keď Gasly s Oconom stratili na šiesteho Verstappena a piateho Russella úplné minimum, na konci dňa je siedme a ôsme miesto dobrý výsledok. Alpine sa beztak v Pohári konštruktérov nachádza v území nikoho a celkové šieste miesto má isté. Zo všetkého najviac tak potrebuje konzistentné výsledky a pravidelné umiestnenia v najlepšej desiatke.

„Bola to pre nás veľmi dobrá hodina. Po neľahkej sezóne sa nám druhýkrát za sebou podarilo postúpiť do Q3, takže som veľmi spokojný s výkonnosťou. Aplikoval som dosť agresívny prístup a na úvod Q1 zajazdil veľmi dobré kolo, vďaka čomu som mohol ušetriť jednu sadu pre Q3,“ povedal po skončení kvalifikácie Pierre Gasly.

„Z auta som mal veľmi dobrý pocit, bolo dobre vyvážené a zajazdil som čisté záverečné kolo. Celé pole bolo veľmi vyrovnané. Tuším, že na Maxa a Georgea som stratil len jednu stotinu sekundy. Pre náš tím je úžasné už len pomyslenie, že môžeme bojovať o takéto umiestnenie,“ dodal Gasly.

COTA je náročný okruh, ktorý preverí všetky aspekty monopostu. O to viac musí Alpine tento výsledok tešiť. Gasly stratil na Russella desať tisícin sekundy, na Verstappena len dve tisícinky, pričom zhodnotil, že je s autom „veľmi spokojný“.

Ocon nebol po piatku najspokojnejší

Dobrý výsledok potvrdil aj Gaslyho tímový kolega Esteban Ocon, aj keď ten bol po kvalifikácii menej spokojný. Jazdecká dvojica Alpinu patrí k najvyrovnanejším na rošte a okrem toho nemajú títo dvaja páni veselú spoločnú históriu. Každá stotinka a každé interné víťazstvo tak má svoju cenu a po piatku odchádzal ako porazený práve Esteban. Strata 65 tisícin sekundy znamená rozdiel medzi dobrým a zlým dňom.

„Nie som úplne najspokojnejší,“ priznal po skončení kvalifikácie Ocon. „V Q2 sme boli v najlepšej päťke, čo bol rozhodne skvelý pocit. Bohužiaľ, v Q3 sme stratili trochu z nášho tempa. V poslednom pokuse mi odchádzali predné pneumatiky. Mal som k dispozícii len jednu čerstvú sadu pneumatík, čo nebolo ideálne.“

„Je to podobné ako v Katare. Máme dobrú východiskovú pozíciu pre nedeľné preteky, čo je najdôležitejšie a môžeme s tým byť spokojní. Pred dvoma týždňami sme mali dobré prvé kolo a nakoniec sme zabodovali. Rovnaký cieľ budeme mať aj tento víkend,“ dodal Ocon.