logo F1online.sk

Alonso bude po zvyšok víkendu testovať: Máme priveľa neznámych premenných

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Keď sa na konci Q1 objavil v zóne vypadnutia Lance Stroll, nikto ani brvou nemihol, no keď sa tam s ním ocitol aj Fernando Alonso, všetkým muselo byť jasné, že v Aston Martine niečo nefunguje. Španiel prezradil, že britská stajňa v piatok nemala na viac. Uškodilo jej, že nepozná svoje vlastné auto.

Fernando Alonso sa doposiaľ v každej kvalifikácii tejto sezóny prebojoval medzi elitnú desiatku, takže vypadnutie v Q1 značí jasný výkyv od normálu. Podľa všetkého za tento nezdar môže súhra niekoľkých okolností.

Dá sa to vyčítať zo slov Fernanda Alonsa, ktorý sa mal najskôr vyjadriť k otázke, či v piatok doplatil na premávku alebo iný problém. “Nie, toto bolo maximum,” zhodnotil výkon monopostu AMR23. “Nemali sme ideálne výjazdové kolo pre hustú premávku, bolo to nanič. Myslím, že keď som preťal štartovú čiaru, tak ma od časového limitu delila jedna sekunda. Bol som príliš blízko za autami vpredu, čo nám nepomohlo, ale z celého kola som mal OK pocity.”

“Asi sme nemali dostatočne dobré tempo, aby sme postúpili do Q2. Uvidíme v sobotu, či sa nám podarí lepší šprint, pretože v nedeľných pretekoch to je už výrazne nahnuté,” zamračil sa dvojnásobný šampión.

Aston Martin si do Austinu priviezol dlho očakávanú podlahu. Čo však z nej, ak ju nestihnete poriadne otestovať a doladiť nastavenia monopostu? Fernando Alonso preto vyhlásil, že jeho hlavným programom pred zvyškom víkendu sa stane testovanie.

“Celý deň by sme mali zopakovať a začať hneď ránom. Mali sme strašný tréning,” pokračoval Alonso. Aston Martin mal v prvom tréningu problémy s brzdami, ktoré sa prehrievali. “Lance neodjazdil ani jedno kolo, ja som stihol možno šesť alebo sedem hodnotných kôl s novým balíkom.”

Tým sa už dostávame k hlavnému dôvodu piatkového prepadu. “Máme priveľa neznámych premenných ohľadom balíka a ohľadom toho, ako pracovať s novým autom. Do kvalifikácie sme vstupovali trochu naslepo. Vidíme, aký to malo výsledok. Teraz už nevieme nič spraviť, pretože sme v parc fermé. Tento víkend využijeme ako test pre nasledujúcu sezónu, aj keď je to bolestivé. Uvidíme, čo sa naučíme vo zvyšných častiach víkendu.”

Pre Lancea Strolla je to už akási rutina, že v kvalifikácii vyskakuje z auta medzi prvými a keby to šlo, od novinárov odchádza ešte skôr, ako si v media zóne stihnú rozostaviť svoju aparatúru.

Ako teda hodnotí piatok Lance Stroll? “Nemal som pocit, že by to bola zlá kvalifikácia. V skutočnosti som sa v aute cítil OK a aj keď som v tréningu nič neodjazdil, celkom rýchlo som sa zžil s autom. Skrátka sme neboli dostatočne rýchli,” znie stručný, ale výstižný sumár kanadského rodáka, ktorý “dúfal vo viac”.

Súvisiace články