logo F1online.skF1online.sk

Ak dokončíme všetky preteky, tak McLaren porazíme, znie z Ferrari

Lando Norris a Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2023

Ďalšia premárnená príležitosť. Ferrari mohlo v Katare zabrať a priblížiť sa k Mercedesu v boji o druhé miesto Pohára konštruktérov. Napriek zrážke Lewisa Hamiltona a Georgea Russella sa však po Katare hovorilo skôr o odrážaní útokov zo strany McLarenu, nie o ofenzíve smerom k druhému miestu. Ferrari v Katare tratilo, ale okruh v Texase by monopostu SF-23 mal vyhovovať viac, takže pred americkým víkendom panuje v radoch „červených“ opatrný optimizmus.

V Austine máme v porovnaní s Katarom menej rýchlych zákrut a viac pomalších, čo sú pre Ferrari určite dobré správy. Bude to však stačiť? Videli sme, že v Singapure dokázal McLaren stíhať a Lando Norris skončil na druhom mieste. Monopost MCL60 by mohol aj v Texase pomýšľať na pódium. Náskok Ferrari sa v Katare o dosť stenčil (momentálne činí 79 bodov), ale celý tím verí v lepší víkend v USA.

„Na papieri bol Katar zrejme jedným z najhorších okruhov pre náš tím, nielen pre podmienky, ale tiež pre samotné charakteristiky okruhu,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Charles Leclerc. „Počas šprintových víkendov je veľmi dôležitý prvý tréning, pretože po jeho skončení už nesmiete nič meniť.“

„Prioritou je dobre začať jediný voľný tréning a potom urobiť pri voľbe nastavenia správne rozhodnutia. Vieme, že sú to pre zvyšok víkendu kľúčové kroky a budú oveľa dôležitejšie než skutočnosť, či tento okruh sedí alebo nesedí nášmu autu. V posledných pár pretekoch sme trochu strácali aj v stredne rýchlych a pomalých zákrutách, takže aj na to sa teraz sústredíme viac,“ pripomenul monacký pretekár.

Forma McLarenu patrí k hlavným témam tohtoročnej sezóny. Stajňa z Wokingu začala sezónu veľmi slabo, ale v jej druhej tretine nevídane ožila. Zmazanie jedenásťbodovej straty na štvrtý Aston Martin považuje väčšina z nás za obyčajnú formalitu, ale s piatimi veľkými cenami, vrátane dvoch šprintov, do konca sezóny môže McLaren preskočiť aj Ferrari a obsadiť celkové tretie miesto, čím by tím vyrovnal svoj výsledok zo sezóny 2020.

„Myslím si, že ak neprídu žiadne ďalšie odstúpenia z pretekov, mali by sme ich udržať za sebou,“ povedal odhodlane Carlos Sainz. „To však ešte neznamená, že nás nemôžu poraziť. Podľa mňa nás zdolajú na väčšine z nadchádzajúcich pretekov.“

„McLaren má veľmi rýchle auto a keď dokážu všetko zladiť, tak dnes sú zrejme jediným tímom, ktorý môže za určitých okolností potrápiť Red Bull. Naozaj neviem, ako to skončí v súboji s nami. V stredu som s Landom hral golf a diskutovali sme, či budeme tento víkend viac vpredu my alebo oni. Ktovie, možno budú jedni vyššie v kvalifikácii, druhí v pretekoch. Uvidíme v piatok,“ povedal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia