logo F1online.skF1online.sk

Verstappen priznal obdiv k Alonsovi: Nepovyšuje sa nad ostatných

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2023

Formula 1 nie je žiadna veľká rodina. Je to „klub piraní“, ako ju kedysi nazval Ron Dennis. Aj keď spolu mnohí jazdci vychádzajú naoko dobre a rešpektujú sa, priateľstvá sú skôr vzácne, a to aj medzi tímovými kolegami. Napriek tomu je zrejmé, že niektorí majú radšej jedných, iní zas druhých.

Uvedieme si to na príklade, do pomyselného „Klubu Hamilton“ patria takí Valtteri Bottas alebo George Russell. Či už z ľudských alebo čisto oportunistických dôvodov inklinujú títo páni skôr k sedemnásobnému šampiónovi. Bottas dodnes občas cestuje s Hamiltonom na podujatia a Russell označil Lewisa za najlepšieho pilota všetkých čias.

Do „Klubu Hamilton“ však z pochopiteľných dôvodov nepatrí Max Verstappen alebo aj taký Fernando Alonso, ktorý neraz vyslovil veľké pochvaly na adresu holandského pretekára. Je očividné, že Max a Fernando majú mnoho spoločného. Niečo podobné by sme mohli povedať aj o Landovi Norrisovi, ktorý tiež rád trávi čas na simulátore a jeho priateľstvo s Verstappenom ešte nepoškvrnili súboje na trati – je o dva roky mladší, a preto bol v juniorských kategóriách vždy o jeden stupienok nižšie.

Samozrejme, to ešte neznamená, že Bottas nerešpektuje Verstappena alebo že Alonso neznáša Hamiltona, ale Max a Fernando si na verejnosti venujú omnoho viac pekných slov, čo najlepšie dokumentujú Holanďanove nedávne slová pre Gazzetta dello Sport.

„Obdivujem ho,“ priznal Max Verstappen otvorene. „Ľudsky bol ku mne vždy strašne milý a dobrý. Nechváli sa svojimi titulmi, nepovyšuje sa nad ostatných a celý čas je sám sebou.“

„Môžeme sa spolu baviť o čomkoľvek úplne prirodzene a uvoľnene bez nejakých kľučiek. Fernando je dobrý vzor pre všetkých,“ dodal Max.

Je to pritom trochu zvláštne, veď ako priznal aj sám Verstappen, panuje medzi nimi až šestnásťročný vekový rozdiel. Ich láska k motoršportu je však takmer identická. Ani jedného si snáď nevieme predstaviť inde než za volantom. Žiadna móda, žiadna hudba, žiadna výroba alkoholu, obaja milujú len to, čo má štyri kolesá a volant.

„Je to zvláštne, pretože patríme k úplne odlišným generáciám, Fernando dokonca pretekal proti môjmu otcovi,“ povedal Verstappen. „Máme však veľmi podobný prístup. Sme až po uši zamilovaní do motoršportu. Dôkazom toho je, aký dokáže byť Fernando vo svojich 42 rokoch konkurencieschopný.“

Súvisiace články

Diskusia