logo F1online.sk

Jazdcov znepokojil „odporný“ nový sadzobník FIA: Milión tu niektorí nezarobia za rok

Lewis Hamilton, Max Verstappen a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2023

Pred Veľkou cenou USA v Austine sa konalo tradičné zasadnutie Svetovej motoristickej rady. Tentokrát neprinieslo nič mimoriadne, teda až na istú „technikáliu“. FIA sa rozhodla zvýšiť maximálnu pokutu, ktorú je možné udeliť podľa Medzinárodného športového kódexu, až na rovný milión eur. Táto správa samotných pilotov poriadne rozhodila.

Aj keď v Svetovej motoristickej rade zasadá aj desiatka tímov, zmena prešla a bola uvedená do života. V odôvodnení FIA uviedla, že maximálna výška pokuty sa nezmenila od roku 2011, a teda je nevyhnutné prispôsobiť sadzobník súčasnej situácii. Najvyššia možná pokuta v F1 sa tak zvýšila z 250-tisíc na rovný milión eur a v prípade porušenia pravidiel ju môže dostať tím, promotér a dokonca aj pilot. Samotní jazdci sa túto novinku dozvedeli až z médií.

Aj keď si nevieme predstaviť, čo by musel pretekár spáchať, aby dostal od FIA takúto astronomickú pokutu, v radoch pilotov vyvolala zmena pravidiel obrovskú vlnu odporu, ba priam znechutenia. Po katarskom fiasku si to tak riadiaci orgán opäť poriadne zlizol, akoby tej kritiky nebolo už teraz dosť.

„Podľa mňa je teda dosť smiešne, aby bolo možné jazdcovi udeliť pokutu milión eur,“ prehlásil predseda Asociácie jazdcov veľkých cien (GPDA) George Russell. „Vo svojom prvom roku vo Formule 1 som dostal na výplatu päťcifernú sumu, pritom som vtedy prišiel o šesťciferný obnos, pretože som musel platiť svojho trénera, lety a asistenta. Rovnako to pritom platí možno o 25 percentách pilotov na rošte.“

„Nesťažujeme sa, veď predsa robíme, čo milujeme, ale čo sa asi stane jazdcovi, ktorý ročne prerobí vyše stotisíc eur a dostane pokutu milión eur?“ pýta sa Russell.

Šéf odborov sľubuje, že na piatkovom stretnutí s kompetentnými bude poriadne horúco a všetkých čaká diskusia na túto tému. Nejde pritom len o výšku pokút, ale zároveň aj o osud týchto peňazí. Pravda je taká, že v skutočnosti nevieme, kde skončia, ale FIA je podľa svojho štatútu povinná investovať svoje prostriedky do rozvoja motorizmu na celom svete.

„Určite, o tom nepochybujte,“ odpovedal Russell na otázku, či sa bude táto záležitosť v piatok rozoberať. „Mám pocit, že výška pokút sa vymyká spod kontroly. Chceme len transparentnosť. Max Verstappen dostal pokutu 50-tisíc za to, že sa dotkol niekoho auta (v Brazílii 2021, pozn. red.), Lewis dostal v Katare pokutu 50-tisíc za prekročenie trate. Vyzerá to, akoby si tie čísla vycucali z prsta.“

„Vo svete plnom globálnych problémov a chudoby si federácia len tak vymýšľa šesť alebo sedemciferné sumy? Ak si naozaj myslia, že miliónová pokuta má zmysel a bude sa reinvestovať do športu, tak možno niektorý z jazdcov rád zaplatí takúto sumu. Mne to však pripadá odporné,“ vyhlásil znechutene Russell.

Jazdci reagujú s iróniou i zhrozením

Asi neprekvapí, že piloti sú v tomto na jednej lodi. Nikomu by sa nepáčilo, keby mu hrozila pokuta vo výške hrubého ročného príjmu. Aj keď si myslíte, že jazdci zarábajú milióny, zvlášť v prípade mladíkov je opak pravdou. Hroziť niekomu so šesťciferným hrubým príjmom sedemcifernou pokutou znie naozaj strašidelne.

„Keď za dotyk zadného krídla dostanete 50-tisíc, radšej nechcem vedieť, za čo vám naparia milión. Možno im zasponzorujeme aj víno. Musím sa na to pripraviť,“ povedal s iróniou Max Verstappen zrejme narážajúc na drahé aperitívy pri rôznych podujatiach organizovaných FIA.

Holanďan ešte môže na túto tému žartovať, keďže podľa medializovaných informácií dostáva iba od Red Bullu vyše 50 miliónov ročne, ale čo takí Logan Sargeant, Júki Cunoda či Kuan-jü Čou? Ani jeden z nich rozhodne nezarobí milión ročne v hrubom. Tí by asi reagovali ako Daniel Ricciardo, ktorý miliónovú pokutu označil za „desivú“, ale taký Kevin Magnussen sa vytasil so svojím suchým humorom, keď poukázal na Charlesa Leclerca, ktorého vlani na ulici okradli o jeho hodinky.

„Neviem, čo za prehrešok je hodný miliónovej pokuty, ale niečo také znie poriadne smiešne. Chcem tým povedať, že Charles by im mohol dať svoje hodinky, ale ja by som zmizol a už nikdy sa neukázal,“ prehlásil dánsky pretekár zjavne poukazujúc na fakt, že milión eur na zaplatenie pokuty skrátka nemá.

„Je to veľa peňazí,“ poznamenal sám Leclerc. „Neviem, čo je hodné miliónovej pokuty. Milión tu niektorí jazdci nezarobia za rok, takže je to naozaj obrovská suma.“

Hamilton chce, aby peniaze išli na dobrú vec

K tým šťastnejším, ktorých by miliónová pokuta nezruinovala, patrí aj sedemnásobný šampión Lewis Hamilton. Ten musel iba pred dvoma týždňami vytiahnuť kreditku a zaplatiť FIA 25-tisíc za prekročenie trate po nehode v prvej zákrute, ďalších 25-tisíc zaplatil podmienečne. Aj keď Lewis nepatrí k často postihovaným mužom, za tie roky by si pokojne mohol nárokovať na nálepku sponzora FIA.

V roku 2021 po Veľkej cene Abú Zabí zmizol zo scény a celé mesiace sa neobjavil. Ako vicemajster sveta mal pritom povinnosť zúčastniť sa koncoročného galavečera FIA pri príležitosti udeľovania cien. Samozrejme, že Lewis si túto povinnosť nesplnil, za čo mu následne prišla domov pokuta vo výške 50-tisíc eur. Britský pretekár vtedy vyjadril nádej, že peniaze pôjdu na správnu vec, ale faktom je, že v skutočnosti nevie, kde skončili.

„Pri týchto témach sa naozaj musíme zamyslieť nad tým, akú správu vysielame svetu,“ povedal Lewis Hamilton. „Ak sa má uložiť miliónová pokuta, musíme sa uistiť, že sto percent tejto sumy pôjde na nejakú vec.“

„V tomto odvetví koluje množstvo peňazí a potrebujeme veľa prostriedkov na zlepšenie prístupnosti tohto športu, diverzity alebo na vytvorenie nových príležitostí pre ľudí, ktorí by za normálnych okolností nemali šancu dostať sa k takémuto športu. To je jediný spôsob, ako zo mňa dostanú milión,“ odkázal Hamilton.

Súvisiace články