logo F1online.sk

Norris sa vďaka Piastriho tlaku ešte zlepší, myslí si Stella

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2023

Po niekoľkých sezónach, keď bol Lando Norris neohrozenou jednotkou McLarenu, teraz Brit čelí hrozbe menom Oscar Piastri. Zatiaľ čo v prvej polovici ročníka mal starší z jazdeckej zostavy tímu z Wokingu jasne navrch, v posledných niekoľkých pretekoch sa sily vyrovnali. Austrálčanova výkonnosť naberá s rastúcimi skúsenosťami na obrátkach a rodák z Bristolu si začína uvedomovať, že v novom tímovom kolegovi bude mať mimoriadne kvalitného protivníka.

Hoci má v prebiehajúcej sezóne na konte viac pódií Norris, v Katare bol tak v kvalifikácii, ako aj v šprinte a v pretekoch lepší Piastri. Najmladší jazdec na štartovom poli ukázal, že sa postupne, no zato nepretržite zlepšuje. Kým Austrálčan po skončení podujatia žiaril spokojnosťou, Brit neskrýval sklamanie, bol mrzutý a spytoval si svedomie za „nedostatočný výkon“.

Pritom si v priebehu víkendu počínal mimoriadne solídne. Norrisa bezpochyby väčšmi ako údajný „nedostatočný výkon“ škrelo to, že jednoducho zaostal za svojím tímovým kolegom. Nemožno mu ale nič vyčítať – prehrávať si za posledné roky, keď mu robil sparingpartnera Daniel Ricciardo, jednoducho odvykol.

Andrea Stella sa toho, že by sa Lando s narastajúcim tlakom zo strany Oscara nevysporiadal, neobáva. Talian sa nazdáva, že jediné, čo sa môže stať, je,  že čoraz zlepšujúci sa Piastri nakopne Norrisa k ešte lepším výkonom.

„Lando si je sám vedomý toho, že je Oscar výnimočný talent – takéto talenty vo Formule 1 každý deň nevidíte,“ vyslovil sa Andrea Stella. „Aj keď je Piastri nováčik, Lando vie, že občas nastaví latku veľmi vysoko. Ak ste ale šampión ako Lando, vezmete si z toho to pozitívne, pretože vám to dáva (prehry s tímovým kolegom, pozn. red.) množstvo informácií na neustále zlepšovanie sa.“

„Na svete nejestvuje žiaden šampión v žiadnom športe, ktorý vyhráva všetko – v prípade pretekára žiaden jazdec, ktorý by bol najrýchlejší v každej jednej zákrute, v každom jednom kole a v každom jednom tréningu.“

„Podľa mňa je to pre Landa tak trochu nepohodlné, ale ide o nepohodlie, ktoré potrebujete, aby ste sa stali istým spôsobom najlepším. Byť šampiónom je prekliatie a zároveň požehnanie.“ Podľa niektorých odborníkov počnúc Nicom Rosbergom je Lando Norris v prípadoch, keď mu niečo nevyjde podľa predstáv, až prílišne sebakritický. Stella to vidí trochu inak. Nemyslí si, že je pretekárovo „sypanie si popola na hlavu“ kontraproduktívne, skôr sa domnieva, že je nesmierne objektívny, a to aj voči sebe samému.

„Lando je mimoriadne úprimný človek, a to voči všetkým a rovnako tak aj sám voči sebe samému,“ nechal sa počuť Stella. „Nazdávam sa, že sa tým snaží ukázať, že keď mu niečo nevyjde, vie si naliať sám sebe čistého vína. Nechce pôsobiť arogantne, nechce vyzerať, že si myslí, že už lepší výkon predviesť nemohol.“

„Zároveň, ako som už povedal, v prípade šampiónov platí, že musia nájsť správnu rovnováhu. A to platí aj v prípade komunikácie so svetom a komunikácie so sebou samým. Je potrebné naladiť sa tak, aby ste vedeli podať zakaždým dobrý výkon a deň po dni sa zlepšovať,“ zakončil 52-ročný Talian.