logo F1online.sk

Chceš poraziť Hamiltona? Začni na tím vyvíjať tlak, radí Russellovi Rosberg

Nehoda Georgea Russella a Lewis Hamiltona
© FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2023

Poraziť Lewisa Hamiltona v rovnakom aute a za totožných podmienok dokázal len málokto. Pretekárovi, ktorému sa niečo také podarilo, bol napríklad Nico Rosberg, čo jazdec samotný sám rád pripomína. Majstra sveta z roku 2016 by potešilo, keby sa o obdobne husársky kúsok postaral pre tentokrát George Russell. K čomu by sa mal Brit podľa Nemca uchýliť, aby vyzrel na sedemnásobného šampióna?

Už druhú sezónu po sebe sú Lewis Hamilton a George Russell mimoriadne vyrovnanými partnermi. Keďže o tom, kto z jazdeckej dvojice Mercedesu má momentálne navrch, rozhodujú zväčša iba detaily, začína napätie medzi Britmi pochopiteľne naberať na intenzite.

V Katare vyvrcholilo až do takej miery, že premotivovaný Hamilton narazil do svojho o takmer pätnásť rokov mladšieho tímového kolegu, čo malo za následok, že Russell v tímovom rádiu poriadne vybuchol –, a tak to má vraj byť.

Rosberg sa totiž nazdáva, že na to, aby si Russell uzurpoval vedenie stajne na svoju stranu a primäl ho, aby mu naslúchalo, potrebuje byť menším džentlmenom a väčším drsňákom. Vraj len tak poukáže na Hamiltonove opakujúce sa prehrešky voči svojej osobe, prinúti Mercedes celú vec nezamiesť pod koberec a v neposlednom rade prevezme žezlo nad najúspešnejším tímom turboéry.

„Napätie začína naberať na intenzite, pretože aj v Suzuke pri jednej príležitosti došlo k výraznému prekročeniu limitu, keď obaja zišli z trate,“ uviedol pre Sky Sports F1 Nico Rosberg. „George sa nachádza vo veľmi ťažkej situácii, v ktorej, žiaľ, nemôže byť len milým chlapcom – musí tiež na tím vyvíjať tlak.“

„Musíte to tímu sťažiť. Je to na škodu, ale inak sa tím vždy vyberie najjednoduchšou cestou. Je to veľmi nepríjemné, ale George potrebuje na tím vyvíjať tlak – tak, ako to robí v rádiu, keď sme ho počuli sťažovať sa na to, že to Hamilton urobil ´znova´ a podobne.“

„V Katare to dopadlo pre Georgea dobre, pretože Lewis priznal, že urobil chybu. Pre Georgea to bolo veľké víťazstvo, a to v takom zmysle, že niečo podobné počuť z Lewisových úst veľmi zriedkavo. Za mojich čias Lewis nikdy neurobil stopercentnú chybu, takže si ju vo svojej podstate nikdy nemusel priznať. Je veľmi zriedkavé, že Lewis urobí chybu, ktorá je na sto percent jeho, zvyčajne k niečomu takému nedochádza, treba sa na to zamerať.“

Rosberg dúfa, že obdobný incident, k akému došlo v Japonsku a predovšetkým Katare, sa nateraz medzi jazdcami Mercedesu nezopakuje. Na okruhoch totiž už nejaký čas pre zotavovanie sa z operácie kolena nie je prítomný šéf tímu Toto Wolff, ktorá má podľa Nica spomedzi vedenia Mercedesu jediný dostatočnú autoritu na to, aby v prípade núdze prinútil sadnúť si Hamiltona s Russellom za jeden stôl a vyjasniť si veci.

„Wolffova neprítomnosť by v takomto prípade nebola ideálna, pretože Toto je jedinou osobou, ktorá by to dokázala zvládnuť – jediná osoba, ktorá má autoritu a rešpekt na to, aby to dokázala zvládnuť,“ poznamenal Rosberg.

„Toto je tým správnym chlapom a dokázal by to (krízu či nezhody medzi Lewisom Hamiltonom a Georgeom Russellom, pozn. red.) vyriešiť. Nikto iný by ich nedokázal prinútiť, aby si spolu sadli a vydiskutovali si veci. Nazdávam sa, že bude veľmi dobré, keď sa Toto vráti späť na okruhy,“ uzavrel 38-ročný Nemec.