logo F1online.skF1online.sk

Dúhová prilba v Katare? Nervydrásajúce, spomína Hamilton

Lewis Hamilton
© Sam Bloxham/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 10. 2023

Bahrajn, Saudská Arábia, Azerbajdžan, Katar či Spojené arabské emiráty, to všetko sú krajiny, ktoré sú súčasťou kalendára F1, ale súčasne tam nemajú menšiny, demokraticky zmýšľajúci obyvatelia a homosexuáli na ružiach ustlané. Zvlášť v roku 2021 boli témy sexuálnych menšín, rasizmu či autokracie veľmi aktuálne. Aj keď sa FIA a Liberty Media postupne darí tlmiť aktivizmus, ktorý bol v tom čase medzi jazdcami v móde, pred dvoma rokmi predviedol Lewis Hamilton na Blízkom východe veľmi odvážny počin.

Futbaloví fanúšikovia si možno spomenú, ako sa v roku 2022 FIFA všemožne snažila zabrániť prejavom občianskeho aktivizmu na majstrovstvách sveta. Pod hrozbou žltých či červených kariet dokonca zakázala aj dúhové kapitánske pásky.

Dokonalým príkladom príslovia „peniaze až na prvom mieste“ je aj Formula 1. Aj keď sa jazdci všemožne oháňajú frázami o tom, že v krajinách Blízkeho východu podnecujú diskusiu, výsledky sú zatiaľ nulové. Práva sexuálnych menšín sa v týchto krajinách za tri roky nijako nezlepšili.

K aspoň symbolickej forme protestu sa v roku 2021 odhodlal Lewis Hamilton, ktorý na Blízkom východe pretekal s prilbou v dúhových farbách. Či sa vám to páči alebo nie, homosexuálne prejavy sa v Katare trestajú väzením, aj keď vláda o rok neskôr pod veľkým tlakom dovolila fanúšikom vstúpiť na futbalové zápasy s dúhovými vlajkami.

„To je naozaj ťažká otázka,“ odpovedal Hamilton novinárovi, ktorý sa ho opýtal, či by Formula 1 mohla mať pozitívny vplyv na život LGBTQ+ komunity v krajine. Tým vlastne spochybnil snahu športu vytvárať dojem, že sa snaží všemožne pomáhať pri riešení týchto problémov.

„Myslím si, že je vždy dobré zvyšovať povedomie o problémoch, ale je to skôr o práci v zákulisí. Takéto rozhovory však musíte viesť aj naďalej.“

„Je to veľký stroj, ktorý treba rozhýbať. Aj Západu trvalo dlho, naozaj dlho, kým sa dostal tam, kde je teraz. Toto je mladá krajina. Myslím si, že jediné, čo môžeme urobiť, je snažiť sa byť pozitívni a využiť príležitosť, keď prídeme na tieto miesta,“ povedal Hamilton.

Ten pokračoval v tradícii a aj v roku 2023 nasadil v Katare dúhové farby na svoju helmu. Urobil to aj pred dvoma rokmi a vraj to nebolo vôbec jednoduché, hoci do jeho výkonov na trati sa to vôbec neodrazilo. V Katare zajazdil fantastickú pole position a zvíťazil, v Saudskej Arábii detto.

„V roku 2021 som bol veľmi hrdý, ale bolo to tiež nervydrásajúce, pretože som nevedel, ako bude krajina reagovať. Bolo to však úžasné. Stretol som ľudí, ktorí boli veľmi vďační, že som využil túto platformu na niečo také, keďže sa možno necítili začlenení do spoločnosti,“ pochválil sa Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia