logo F1online.sk

Súd zrušil Piquetovi pokutu za rasistické komentáre na adresu Hamiltona: Skutok sa nestal

Lewis Hamilton
© Sam Bloxham/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Trojnásobný šampión Nelson Piquet sa mal vlani rasisticky vyjadriť na adresu Lewisa Hamiltona, keď 38-ročného Brita počastoval označením „neguinho“. Brazílsky súd uznal 71-ročného rodáka z Rio de Janeiro za tento výrok vinným a začiatkom roka mu udelil mastnú pokutu vo výške presahujúcej 800-tisíc britských libier. Teraz však po prehodnotení celého procesu svoj pôvodný verdikt zvrátil. Dôvod? Skutok sa nestal.

Výraz „neguinho“ v portugalčine doslovne znamená „malý černoch“. Piquet ale trvá na tom, že tento výraz nebol myslený rasisticky a poukázal na to, že sa niekedy vraj používa na opis muža alebo človeka.

Čuduj sa svete, brazílsky súd mú na túto laxnú výhovorku skočil aj s navijakom, a po niekoľkomesačných opletačkách napokon Brazílčana zbavil akýchkoľvek obvinení. Piquetovi právnici uspeli s odvolaním, že slová niekoľkonásobného majstra sveta možno považovať za výsmešné či urážlivé, no nejedná sa o nenávistné prejavy či nebodaj rasizmus.

„Neexistujú žiadne dôkazy, na základe ktorých by išlo o nenávistné prejavy. Jednalo sa o bežné použite hovorového (neformálneho) jazyka, ktorý aj keď bol prešpikovaný nepatrnou, nevedomou a nevhodnou rasistickou narážkou, nemá dostatočnú závažnosť a relevantnosť na charakterizáciu kolektívnej škody,“ uviedol v jednomyseľnom rozhodnutí sudca.  

Proti rozhodnutiu sa však bude možné odvolať, a to na Najvyšší federálny súd, ktorý je najvyššou právnou inštanciou v brazílskom právnom systéme.

Súvisiace články