logo F1online.skF1online.sk

Podľa Norrisa je 79-bodové manko na Ferrari „hrateľné“

Lando Norris
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 10. 2023

Na začiatku ročníka to vyzeralo s McLarenom zle-nedobre. Tím z Wokingu sa totiž potácal na chvoste štartového poľa a až približne v tretine šampionátu sa začal šplhať smerom nahor. Nakoniec sa mu však podarilo zlepšiť až natoľko, že môže zabojovať o celkovú tretiu priečku v Pohári konštruktérov – teda aspoň podľa Landa Norrisa, ktorý je večným optimistom a verí, že pápajovo sfarbenej stajni sa 79-bodové manko na Ferrari podarí skresať.

McLaren patril začiatkom sezóny medzi najväčšie sklamania ročníka. Po nasadení B-špecifikácie a o niečo neskôr C-špecifikácie sa ale situácia dramaticky zmenila a v súčasnosti patrí historicky druhému najúspešnejšiemu celku Formuly 1 čo do predvádzanej výkonnosti na trati druhé miesto.

Zatiaľ čo v tímovej súťaži štvrtý Aston Martin má už tím z Wokingu na dosah ruky, Ferrari je od McLarenu aj naďalej na míle vzdialené. Lando Norris zostáva napriek tomu mierným optimistom a dúfa, že behom piatich veľkých cien a dvoch šprintov sa mu za pomoci čoraz viac zlepšujúceho sa Oscara Piastriho podarí jazdcov Scuderie dohnať.

„Myslím si, že to bude možné,“ odvetil Lando Norris na otázku, či sa 79 bodový náskok Ferrari ešte podarí McLarenu zmazať. „Veď pred pár pretekmi sme strácali na Aston až 70 bodov [teraz len jedenásť, pozn. red.]. Domnievam, že odvádzame dobrú prácu, nielen čo sa týka tempa, ale tiež sme [v Katare] zaznamenali 1,8 sekundovú zastávku v boxoch, čo bolo od chalanov dosť pôsobivé. Pracovali extrémne tvrdo, čo človeku dodáva víkend čo víkend ešte viac motivácie a podpory – keďže chce celý tím [svojimi výsledkami, pozn. red.] konzistentne odmeňovať.“

„Pred troma víkendmi bolo Ferrari na pole position a vyhralo preteky. Nič sa odvtedy nezmenilo, len trať je iná. My vyzeráme byť na tom momentálne o niečo lepšie, oni o čosi horšie. Nemyslím si však, že by sme boli príliš sebavedomí. Veríme si tak akurát a vieme, že sa naskytnú preteky, v ktorých až takí silní nebudeme.“

„Niektoré preteky budú pre nás o niečo ťažšie a pravdepodobne budú vyhovovať iným tímom o čosi viac. Za Ferrari zaostávame o 79 bodov a do konca zostáva koľko? Päť pretekov a dva šprinty? Bude to veľká výzva, ale pokúsime sa pred Ferrari dostať. Verím, že sa nám to podarí.“

Zlikvidovať stratu na druhý Mercedes, za ktorým zaostáva McLaren až o 107 bodov, sa však tímu pod vedením Andrea Stellu už s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nepodarí. „Vieme, že Mercedes je veľmi rýchly, pravdepodobne takmer taký rýchly ako my [v Katare], len stále robia chyby,“ objasnil 23-ročný pretekár, ktorý na svoje premiérové víťazstvo stále čaká.

„Som si preto istý, že ak budú mať čistý víkend, urobia nám život o niečo zložitejším, a preto si to nedovolím tvrdiť [že predbehneme aj Mercedes],“ doplnil Norris.

Súvisiace články

Diskusia