logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Ocenenie pre najlepšieho športovca? Poriadna blbosť

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 10. 2023

Hoci je Max Verstappen jasným ašpirantom na víťazstvo v ankete „holandský športovec roka“, po tomto prvenstve nijak zvlášť netúži – práve naopak. Trojnásobný majster sveta považuje delenie športovcov na úspešných či menej úspešných za nešťastné a zdôrazňuje, že rovnako by sa malo pristupovať ku všetkým profesionálom, ktorí zvýšujú povedomie o tej či onej krajine v zahraničí.

Dominantný Verstappen získal v minulom roku prestížne ocenenie Laureus a rovnako tak aj titul športovec roka Holandskej športovej federácie v rokoch 2016, 2021 a 2022, pričom je pravdepodobné, že minimálne holandskú anketu ovládne aj tentokrát.

Dvadsaťšesťročný víťaz 49-tich veľkých cien však nie je veľkým fanúšikom porovnávania, obzvlášť, keď sa dávajú na misky váh športovci z rôznych športových kategórií. Netúži preto stať sa holandským športovcom roka a tvrdí, že toto ocenenie prináleží všetkým „atlétom“, ktorí na úrovni reprezentujú „krajinu tulipánov“ za hranicami.

„Som hrdý na to, že som Holanďan,“ povedal Verstappen médiám v Katare. „Ako krajina by sme mali byť však hrdí na úspechy všetkých športovcov. Vôbec totiž nezáleží na tom, kto je najlepší alebo druhý najlepší.“

„Každý rok si kladú otázku: ´Kto je najlepší športovec, kto športovkyňa?´ Ale prečo? Nechcem v tejto ankete zvíťaziť,“ trvá na svojom pretekár, ktorý možno už čoskoro prepíše historické tabuľky, ktorým dosiaľ vládnu v takmer všetkých ukazovateľoch Lewis Hamilton s Michaelom Schumacherom.

„Ide o to, že by sme mali vychovávať všetky talenty, ktoré máme,“ vyslovil sa Max. „Nemali by ste hodnotiť, kto je lepší. Nazdávam sa, že je to celé smiešne.“

„Je to tiež nespravodlivé pre športovcov, ktorí do svojho športu vkladajú množstvo úsilia, dosahujú skvelé výsledky a nedostáva sa im [patričné] uznanie kvôli týmto hlúpym cenám, ktoré dávate jednej osobe. Každý by mal byť ocenený,“ zdôraznil Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia