logo F1online.skF1online.sk

Nemôžeme jazdiť s dvoma rozličnými autami, vypoklonkoval prosiaceho Péreza Red Bull

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 10. 2023

O Sergiovi Pérezovi je známe, že na rozdiel od Maxa Verstappena holduje nedotáčavým monopostom. Aj z toho dôvodu je, obvykle, na začiatku sezóny, keď ešte autá nie sú natoľko vyladené, rýchlejší než po zbytok ročníka. Inak tomu nebolo ani v tomto roku, keď Mexičan po dobu niekoľkých pretekov stačil tempu novopečeného majstra sveta. Akonáhle však monopost RB19 prešiel „updateom“, 33-ročný jazdec začal za svojím mladším tímovým kolegom rapídne zaostávať. Z tohto dôvodu mal poprosiť vedenie tímu o nasadenie staršej špecifikácie, lenže Red Bull vraj túto žiadosť razantne zmietol zo stola.

Po štyroch úvodných pretekoch sezóny to bolo medzi Verstappenom a Pérezom na víťazstvá vyrovnané – 2:2. Následne však Holanďan na Mexičana poriadne zatlačil a aj prispením aktualizácie balíka, ktorá lepšie sadla jeho jazdeckému štýlu, víťaza tohtoročných pretekov v Saudskej Arábii a Azerbajdžane definitívne zlomil.

Pérezovi nepomohlo ani doprosovanie sa u vedenia tímu, od ktorého požadoval v jeho prípade prinavrátenie sa k staršej verzii monopostu RB19. „Jazdné vlastnosti [updateovaného monopostu, pozn. red.] už viacej nesedeli môjmu jazdeckému štýlu,“ priznal Pérez, ktorého slová cituje nemecký Auto Motor und Sport.

„Všetko sa to zvýraznilo ešte viac v momente, keď som sa usiloval byť o niečo rýchlejším,“ utrúsil rodák z Guadalajary, podľa slov ktorého sa obdobný scenár odohral už v rokoch 2021 a 2022.

„Inžinieri samozrejme prinášali novinky v snahe urobiť auto rýchlejším a aj sa im to podarilo,“ poznamenal muž, ktorý je spomedzi pretekárov štartového poľa momentálne snáď pod najväčšou paľbou kritiky. „Problém však tkvel v tom, že si sa mi následne auto ťažšie riadilo.“

„Musel som si naň zvykať, čo sa mi nepodarilo tak rýchlo, ako by som mal,“ nalial si čistého vína jazdec, ktorý sa chcel podľa kuloárov preto prinavrátiť späť k pôvodnej špecifikácii monopostu, čo mu však zo strany čela stajne nebolo umožnené, s odôvodnením, že „žiadny z tímov nenasadzuje na preteky dve rôzne autá.“

Súvisiace články

Diskusia