logo F1online.sk

Vasseur: Najväčším problémom víkendu bol festival traťových limitov

Losail, Katar, ilustračné
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 10. 2023

Veľká cena Kataru 2023 bola jedným veľkým fiaskom. Zatiaľ čo časti štartového poľa väčšmi prekážali poveternostne náročné podmienky na trati, istá skupina pilotov, vrátane šéfa Ferrari Frédérica Vasseura, sa viacej ponosovala na prísne traťové limity.

Behom 57-kolových pretekov totiž došlo k porušeniu traťových limitov hneď 51-krát, následkom čoho niekoľko pretekárov, počnúc jazdcom Scuderia Charlesom Leclercom, obdržalo tresty v podobe časových penalizácií.

To sa pochopiteľne stretlo s rozhorčením Frédérica Vasseura, ktorému nezmyselné rozdávanie napomínaní a následných trestov prekážalo ešte viac než vysoké teploty panujúce na trati či obmedzenie dĺžky stintov pre pretrvávajúce problémy s pneumatikami.

„Pravdupovediac, situácia s pneumatikami je pre mňa jedna vec, ale povedal by som, že najväčším problémom víkendu boli traťové limity,“ povedal bezprostredne po veľkej cene Vasseur, ktorý zdôraznil, že svedkami niečoho obdobného sme boli už v Rakúsku a vedenie Formuly 1 sa preto malo z predchádzajúcej situácie patrične poučiť.

„Pre pretekmi v Spielbergu sa vedelo, že traťové limity budú predstavovať problém a presne tomu tak aj bolo – [finálne] výsledky sme obdržali až dve hodiny po pretekoch. Pred víkendom v Katare sme povedali vedeniu Formuly 1 to isté, a to, že dôjde k festivalu traťových limitov, k čomu to veru nakoniec aj dospelo.“

„Navyše si myslím, že jazdci tak trochu na konci stratili koncentráciu. Niektorí chlapci posledných desať kôl porušovali traťové limity každé jedno kolo. Nemôžete ich však obviňovať z tejto situácie, vec sa má tak, že musíme nájsť riešenie.“

A podľa Vasseura si riešenie bude vyžadovať viac než len obmenu problematických obrubníkov. „Nie je to len otázka obrubníkov, je to celý proces: ide o rozloženie trate, obrubníky a o to, čo nasleduje po obrubníkoch. Musíme nájsť riešenie.“

„Nechcem pokračovať a hovoriť o investíciách, ale vzhľadom na to, koľko do toho promotéri pretekov v Katare investujú a aký je výsledok, to podľa môjho úsudku nespĺňa parametre šampionátu,“ uzavrel Francúz.