logo F1online.sk

Russell si myslí, že mohol v Katare ohroziť Verstappena

George Russell
© Sam Bloxham/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2023

Rok nevyužitých príležitostí. Sezóna 2023 sa mohla do histórie Formuly 1 zapísať ako jedna z najpamätnejších, miesto toho však bude jedna z najdominantnejších. Čas od času sa objavia náznaky, že by sme na konci víkendu mohli vidieť odlišného víťaza, ale bublina nakoniec zväčša spľasne. Podobne tomu bolo aj v Katare, kde si McLaren a Mercedes nechali vlastnou vinou ujsť dobrú príležitosť.

Max Verstappen a Red Bull od začiatku sezóny ukazujú, že ich súperi tento ročník jednoducho nezvládli. Nejde len o to, že vyvinuli pomalšie monoposty, ale tiež sa nedokázali v správnom čase chopiť svojich príležitostí.

Spomeňte si na Monako, ako Aston Martin nasadil v lejaku Fernandovi Alonsovi sliky. Podobným príkladom je aj Katar, keď piloti McLarenu vlastnými chybami nezvládli kvalifikáciu a na štarte pretekov sa ocitli mimo pozícií, ktoré by im garantovalo aj priemerné kvalifikačné kolo. Podobne hlúpu chybu urobil aj Mercedes, ktorý mohol vo dvojici atakovať Verstappena, ale kolízia tímových kolegov na štarte zhatila akékoľvek nádeje.

Verstappenovi tak na prvé miesto stačil aj priemerný výkon a ostatným zostalo len odpovedať na otázky typu: „čo by bolo, keby…“

„Nevidím dôvod, prečo nie,“ odpovedal George Russell na otázku, či mohol v nedeľných pretekoch ohroziť Maxa Verstappena. „Myslíme si, že sme mali tempo podobné McLarenu, možno sme boli dokonca rýchlejší.“

„Vidieť Piastriho finišovať preteky tak blízko za Maxom pre mňa bolo dosť prekvapujúce,“ dodal George.

Verstappen nakoniec vyhral s náskokom 4,8 sekundy na Piastriho, tretí Lando Norris stratil na víťaza šesť sekúnd. Prvý menovaný pritom štartoval zo šiesteho, druhý z desiateho miesta. Iste, Piastri sa hneď po štarte a kolízii Mercedesov dostal dopredu, takže nestratil veľa, ale po víkende bolo hlavne z Landa Norrisa cítiť ľútosť nad premárnenou príležitosťou.

Štatistiky pritom naznačujú, že McLaren skutočne mal na Red Bull. Desať najrýchlejších kôl Piastriho a Norrisa boli v priemere rýchlejšie než Verstappenove, Russell strácal asi pol sekundy. Samozrejme, Max nebol pod veľkým tlakom, takže nevieme, aké časy by dosahoval, keby na to musel poriadne tlačiť.

Mercedesu to však môže byť na konci dňa jedno. Hamiltonove preteky skončili už v prvej zákrute a Russell to svojou stíhacou jazdou dotiahol na štvrté miesto. Stajňa z Brackley tak má z posledných siedmich pretekov na konte len jedno pódium za tretie miesto na Veľkej cene Singapuru.

„Z výsledku tímu som bol strašne sklamaný,“ priznal Russell. „Tohtoročná sezóna bola z pohľadu mojich vlastných výsledkov úplnou katastrofou.“

„Teraz mám už len jediný cieľ, ktorým je vybojovať pre tím druhé miesto v Pohári konštruktérov. Toto bola pre nás, samozrejme, veľká príležitosť. Stále však pevne verím, že sa nám to podarí. Stojím tu teda s pozitívnou náladou, pretože auto bolo rýchle a v skutočnosti sme odjazdili naozaj kvalitné preteky,“ dodal Russell.