logo F1online.sk

Surer o sťažujúcom sa Hamiltonovi: Bolo to nebezpečné a trest mierny

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 9. 2020

Lewis Hamilton bol po pretekoch v Soči rozčarovaný z toho, že ho komisári potrestali. V ich verdikte videl takmer až sprisahanie proti nemu, čo podčiarkol vyhlásením, že komisári sa ho “snažia zastaviť”. Bývalý pretekár F1 Marc Surer sa, naopak, komisárov zastal. Na Hamiltona vraj neboli veľmi prísni.

Brit sa previnil pred pretekmi, keď sa venoval nácvikom štartov na konci výjazdu z boxovej uličky namiesto toho, aby tak urobil pri boxových svetlách. Tým získal malú výhodu — štarty si totižto cvičil na časti trate, ktorá sa úrovňou gripu viac podobala štartovému roštu. Ostatní sa medzičasom pripravovali na mieste, ktoré už bolo veľmi dobre pogumované z veľkého množstva cvičných štartov, a teda menej reprezentatívne z pohľadu reálneho štartu.

Hamilton sa po pretekoch bránil tým, že nikoho neohrozil, a preto dva trestné body nemal dostať. Tie mu napokon komisári po zmene verdiktu zmazali. Marc Surer by mu ich zrejme ponechal. “Prečo si myslí, že on je jediný pilot, ktorý si môže cvičiť štarty na inom mieste?” pýta sa v rámci hodnotiaceho článku k VC Ruska z dielne motorsport-total.com.

Surerovi prekážalo, že si majster sveta cvičil štarty “na konci tohto mätúceho výjazdu z boxov” pod 45-stupňovým uhlom. “Na tomto mieste tí, ktorí štartovali správne na konci boxov, už idú rýchlosťou 200 km/h. Preto to bolo nebezpečné a podľa môjho názoru trest bol mierny.”

Švajčiarsky rodák a bývalý pilot Arrowsu či Brabhamu Hamiltonov nedeľňajší výkon oznámkoval na stupnici 1 až 6 trojkou. Netradične však okrem pilotov oznámkoval aj jedného z inžinierov, Peta Bonningtona, pretekového inžiniera Lewisa Hamiltona: “Bonnington si zaslúži šestku.”

Nik z pilotov nedostal horšiu známku ako 4. Najlepšie si podľa neho počínali Sergio Pérez a Max Verstappen s jednotkami. Holanďan si takéto dobré hodnotenie vyslúžil “hlavne za jeho kvalifikačné kolo” a Pérez za to, že potvrdil svoju povesť pilota, ktorý to s pneumatikami vie, a za “dobrý výkon v tréningoch aj v pretekoch”. Poznamenajme, že Pérez stále čaká na balík noviniek, s ktorým Stroll jazdí už od Mugella.

Súvisiace články