logo F1online.sk

Vettel sa už nevie dočkať budúceho roka, myslí si Palmer

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala29. 9. 2020

Hoci Ferrari do Ruska prinieslo pár noviniek, ktoré mali zlepšiť predovšetkým ovládateľnosť monopostu, pre Sebastiana Vettela posledný víkend nebol vôbec zlomovým. Nemec mal opäť problém stíhať svojmu kolegovi a v nedeľu zasa raz nebodoval. Jolyon Palmer sa obáva toho, že Vettel stratil chuť bojovať a už len odpočítava dni do konca sezóny.

V tréningoch sa Vettel svojmu kolegovi ešte dokázal vyrovnať, ale keď v kvalifikácii rozbil svoj monopost, zamieril si to smerom ku dnu. Do pretekov tak Leclerc vyštartoval z lepšej pozície a Vettelov osud bol spečatený — podľa svojich slov hral úlohu brzdiča.

“Pre Vettela nemôže nasledujúca sezóna prísť dosť skoro,” okomentoval Vettelovu aktuálnu situáciu Jolyon Palmer vo svojom stĺpčeku pre BBC. “Ferrari má túto sezónu biedne auto a štvornásobný majster sveta nikdy nepôsobil, že by sa v ňom cítil pohodlne. Jeho tímový kolega Charles Leclerc s tým Ferrari podal niekoľko hviezdnych výkonov a v nedeľu skončil na úctyhodnom šiestom mieste po štarte z jedenástej priečky.”

“V porovnaní s ním má Vettel za sebou ďalší víkend, na ktorý bude chcieť zabudnúť. V kvalifikácii havaroval snažiac sa zmazať 0,4-sekundový deficit na Leclerca, nuž a v pretekoch po prvom stinte nijako nemiešal kartami,” pokračoval bývalý pilot Renaultu.

Vettel nie a nie zlomiť smolnú sériu, ktorá sa ťahá už od začiatku tejto sezóny. Ferrari mu to príliš neuľahčuje, zamyslel sa následne Palmer a poukázal na to, že Nemec v službách Scuderie už zrejme nemá veľkú chuť niečo ukazovať.

“S jeho Ferrari má určite plné ruky práce a Vettel má problémy spraviť akýkoľvek pokrok. Nuž a na dôvažok toho sa jeho vzťah s tímom zhoršil podobne ako Pérezov s Racing Pointom. Medzi Vettelom a šéfom tímu Mattiom Binottom je celú sezónu nepriateľstvo — odkedy potvrdili, že si Vettel svoje miesto neudrží,” komentuje Palmer, podľa ktorého nejde len o Vettelov vzťah s vedením tímu. “Zdá sa, že Vettel svojim stratégom tento rok vôbec neverí. Toto nie je prvá sezóna, čo je to evidentné. Spochybňuje a niektoré rozhodnutia v pretekoch dokonca mení.”

“Čo je však dôležitejšie, zdá sa, že stratil sebadôveru a zápal pre pretekanie. Vyzerá to tak, akoby tento rok chcel len v nejakom udržiavacom režime dokončiť. Som si istý, že nová výzva v Aston Martine Vettela opäť povzbudí,” dodáva komentátor BBC. “Pravdepodobne sa už teraz na ňu nevie dočkať.”