logo F1online.sk

Russell hovorí o obrovskom sklamaní: Chceli sme spolupracovať

Lewis Hamilton pri zničenom monoposte
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2023

Ktovie, či stôl Tota Wolffa v jeho dome, odkiaľ sledoval Veľkú cenu Kataru, prežil prvé kolo nedeľných pretekov. Mercedesy totiž už v prvej zákrute kolidovali a pripravili sa o možné dvojité pódium. Georgea Russella táto premárnená príležitosť mrzí, ale Hamiltonovo ospravedlnenie akceptuje.

Vesmír je zas v rovnováhe. V piatok pomohli McLareny Mercedesu, v nedeľu zas Mercedesy McLarenu. Oscar Piastri zrejme nemohol uveriť svojmu šťastiu, keď zbadal, že sa mu oba strieborné šípy odpratali z cesty a on sa mohol pohodlne usadiť na druhej priečke.

Zato monopost Lewisa Hamiltona bol na odpis a Georgeovi Russellovi nechýbalo veľa, aby dopadol rovnako. Po návšteve mechanikov spadol až na chvost. V tej chvíli to s ním nevyzeralo vôbec dobre.

“Bol som nesmierne sklamaný z toho, čo sa udialo na štarte. Všetko sa to zomlelo veľmi rýchlo,” rekapituloval incident z prvej zákruty George Russell. “Ja som mal dobrý štart, aj Lewis mal dobrý štart. Bol som vedľa Maxa, keď som sa zrazu ocitol v sendviči. Nemal som kam ísť.”

Britský jazdec priblížil aj slová Lewisa Hamiltona o tom, že dvojica chcela ťahať za jeden povraz. “Cítil som veľké sklamanie za nás oboch, pretože ráno sme sa bavili a vedeli sme, že v pretekoch budeme spolupracovať.”

“Hovorili sme si, že obaja budeme na pódiu a nebude nám záležať na tom, v akom poradí. Hovorili sme si, že sme tu pre tím. Nebolo v tom nič úmyselné, ale to platí obojsmerne. Som rád aspoň za to, že sme skončili pred Ferrari, získali ďalšie body, a že máme rýchle auto na preteky. Pozeráme sa na pozitíva,” pokračoval Russell.

Mercedesy v tejto sezóne už kolidovali napríklad v tréningu na VC Španielska. Nie je načase si medzi sebou pohovoriť a jasne si vysvetliť, že v blízkosti druhého auta tímu sa nemá riskovať? “Máme medzi sebou veľký rešpekt. V týchto autách je ťažké všetko vidieť, sú tu rôzne mŕtve uhly,” hodnotil s chápavým pohľadom. “Samozrejme, že toto by sa nemalo stať, samozrejme, že sa o tom budeme baviť, ale máme medzi sebou veľký rešpekt. Od toho sa odrazíme.”

V Brackley a Brixworthe by azda aj vyvesili čierne vlajky na pol žrde, keby George Russell z nedele nezachránil aspoň štvrté miesto. Naň sa prepracoval po stíhacej jazde, ktorá sa začala okamžite po odchode Bernda Mayländera z trate. Alternatívna stratégia Russellovi dvakrát pomohla na druhú priečku, ale v záverečnom stinte na mäkkej zmesi už na žiaden útok nepomýšľal. Cieľom bolo udržať sa pred Leclercom.

“Z tohto víkendu si aj tak môžeme odniesť viacero pozitív. Naším cieľom je získať druhé miesto v konštruktérskom šampionáte a tento víkend sa nám podarilo na body poraziť Ferrari,” podotkol Russell. “Mali sme aj veľmi dobrú rýchlosť, takže pred poslednými piatimi pretekmi môžeme byť sebavedomí.”