logo F1online.sk

Ferrari potvrdilo formulový debut pre Schumachera, Ilotta a Švarcmana

Callum Illot, Mick Schumacher, Robert Švarcman
© Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala29. 9. 2020

Traja najlepší z celkovo deviatich juniorov Jazdeckej akadémie Ferrari sa dočkajú svojho formulového debutu. Mick Schumacher, Callum Ilott a Robert Švarcman si vyskúšajú monoposty Formuly 1, potvrdila v utorok Scuderia Ferrari.

Azda najviac očí sa upiera na lídra priebežného poradia šampionátu Formuly 2 Micka Schumachera. Syn formulovej legendy sa už o necelé dva týždne predstaví v monoposte Alfy Romeo C39 v rámci piatkového tréningu pred Veľkou cenou Eifelu. V monoposte nahradí Antonia Giovinazziho.

Spolu s ním dostane šancu aj Callum Ilott, ktorý má sezónu vo Formule 2 rozbehnutú na zisk celkového druhého miesta. Ilotta uvidíme v monoposte Haas VF-20, zatiaľ však nevieme, či tento britský pretekár nahradí Romaina Grosjeana alebo Kevina Magnussena.

Nuž a posledný z trojice Robert Švarcman sa predstaví až v piatkovom tréningu na Veľkú cenu Abú Zabí na konci roka.

Vďaka takémuto rozvrhu sa žiadnemu z nich nebudú kryť povinnosti spojené so šampionátom F2 s tréningovými povinnosťami v rámci Formuly 1.

Okrem toho chce Scuderia preveriť všetkých troch už zajtra, v stredu, na svojom okruhu vo Fiorane. Po trati sa budú preháňať v dva roky starom monoposte Ferrari SF71H z roku 2018. Ferrari to vo svojom vyhlásení označuje za dôležitý deň. Okrem toho, že ich bude môcť priamo porovnávať, sa aj dôkladne pripravia na účasť v piatkovom tréningu.

“Tento test sme chceli zorganizovať za účelom, aby traja naši najlepší mladíci boli tak dobre pripravení, ako to len je možné, na účasť na podujatí. Bude to pre nich výnimočný okamih,” hovorí športový riaditeľ a šéf akadémie Ferrari Laurent Mekies. “Pre nich to bude príležitosť zoznámiť sa s autom Formuly 1, ktoré je oveľa komplikovanejšie než monoposty, na ktoré sú teraz zvyknutí.”

“Chcel by som sa poďakovať Haasu a Alfe Romeo, že Callumovi, Mickovi a Robertovi ponúkli túto príležitosť. Veríme našej akadémii, ktorá už dokázala svoj prínos v prípade Charlesa Leclerca, pilota, na ktorom môže Scuderia stavať. Callum, Mick a Robert už ukázali svoje kvality v aktuálnej sezóne Formuly 2. Tento test bude ďalším krokom v ich rozvoji,” doplnil Mekies.

Na záver poznamenajme, že okrem spomínanej trojice v Jazdeckej akadémii Ferrari pôsobia aj Giuliano Alesi a Marcus Armstrong, obaja pretekári Formuly 2, Enzo Fittipaldi, ktorý má za sebou prvý ročník v šampionáte F3, Gianluca Petecof a Arthur Leclerc, vedúci pretekári šampionátu Formula Regional, a najmladším je šestnásťročný Švéd Dino Beganovic, zástupca šampionátu F4 v Taliansku a Nemecku.