logo F1online.sk

Pérez opäť sklamal. Jeho stratu na Verstappena nechápe ani Horner

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 10. 2023

Sergio Pérez má za sebou ďalší príšerný deň. Mexický pretekár na štvrtkovej tlačovej konferencii prízvukoval, aké je preňho dôležité dobre zakončiť sezónu a naladiť sa na tú ďalšiu. Už piatková kvalifikácia v Katare však priniesla nové sklamanie.

Dominancia Red Bullu je taká veľká, že Max Verstappen by dokázal vybojovať pre tím Pohár konštruktérov aj sám. Napriek tomu nedokáže Sergio Pérez vyťažiť zo suverénneho monopostu RB19 ani pravidelné pódiové umiestnenia. Aj keď prišiel Mexičan do Kataru dobre naladený a táto trať by mala Red Bullu sedieť ako uliata, formát a podmienky boli priam receptom na katastrofu pre jazdcov, ktorí nemajú v kokpite dostatok sebadôvery.

Jeden voľný tréning, klzko, veterno a prudké zmeny teplôt po západe slnka, to všetko nezahralo do karát Sergiovi Pérezovi, ktorý v súčasnosti potrebuje každé kolo, aby postupne nabral sebadôveru. V Katare mu to však nebolo umožnené a porušenie traťových limitov v záverečnom pokuse v Q2 bolo už len vyvrcholením reťazca udalostí.

„Bolo to veľmi zložité,“ povedal Pérez po skončení kvalifikácie. „Veľmi som sa trápil s vyvážením. Mali sme toľko problémov auto menilo v podstate v každej zákrute. Podmienky boli veľmi náročné, skrátka som sa v kvalifikácii strašne trápil.“

„Ešte však nie je koniec. Samozrejme, na tejto trati bude predbiehanie veľmi náročné, zvlášť za takýchto podmienok, ale uvidíme, čo s tým môžeme urobiť a ako to môžeme zvrátiť,“ dodal Checo.

Hneď niekoľkým tímom sa v Katare stalo, že narástli rozostupy medzi ich jazdcami. Valtteri Bottas postúpil do Q3, kým Kuan-jü Čou skončil posledný, rozostup medzi Fernandom Alonsom a Lancom Strollom je už tak trochu evergreenom tohto ročníka. Vyrovnané výsledky dosiahli len piloti Mercedesu, Alpinu a trochu paradoxne aj Williamsu, kým rozostupy medzi ostatnými tímovými kolegami boli pomerne veľké.

„Rozdiel medzi nimi je momentálne ťažko vysvetliteľný,“ povedal pre televíziu Sky o svojich pilotoch boss Red Bullu Christian Horner. „Bola to škoda. Checo sa dostal do Q3, ale potom mu zmazali čas.“

„Je to veľmi ťažké, ostatne sme to videli aj v prípadoch Landa Norrisa a Oscara Piastriho, nevyšlo to ani Carlosovi Sainzovi. Max opäť odviedol dobrú prácu, kým pre Checa to bol ťažký deň,“ povedal Horner, podľa ktorého potrebuje Mexičan psychickú vzpruhu.

„Toto je psychicky náročná hra ako každý vrcholový šport. Keď stojíte proti jazdcovi ako Max, tak ste pod tlakom a ten sa stále stupňuje. Všetci vieme, čo Checo dokáže, všetci vieme, že je to skvelý pretekár, ale jeho Achillovou pätou boli vždy kvalifikácie. V týchto ťažkých chvíľach ho musíme podporiť a uistiť sa, že v sobotu a v nedeľu vyjde na trať v dobrej forme,“ povedal šéf Red Bullu.