logo F1online.sk

Norris s Piastrim si spytujú svedomie za studenú sprchu pre McLaren

Oscar Piastri
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala6. 10. 2023

Záver kvalifikácie na Veľkú cenu Kataru priniesol obrázky, ktoré zaboleli každého fanúšika McLarenu. Namiesto radosti z druhého a štvrtého miesta prišlo obrovské sklamanie, ktoré tímu z Wokingu pripravili traťové limity.

McLaren mal kvalifikáciu rozbehnutú takmer ako z rozprávky. Obaja jeho jazdci postúpili do tretej časti a mali rýchlosť. Lando Norris to potvrdil tým, že obe jeho kolá v Q3 by stačili na zisk druhého miesta. Samozrejme, keby v oboch kolách neprekročil bielu čiaru…

Prišiel tak o čas 1:24,088, ako aj tesne pred rozhovormi v parc fermé o kolo na úrovni 1:24,074. Obe by pohodlne stačili na zdolanie Georgea Russella, ktorý sa posunul na druhé miesto.

Namiesto Landa Norrisa tak pokvalifikačné rozhovory s trojicou najlepších absolvoval Oscar Piastri v domnení, že do nedeľných pretekov bude štartovať z tretieho miesta. Táto ilúzia sa rozplynula po tom, čo nám réžia ponúkla trpkú grafiku: Oscar Piastri prichádza o svoj čas 1:24,228. To pre Austrálčana znamenalo pád na konečné šieste miesto.

Lando Norris sklamane krútil hlavou už v kokpite. Aj bez správy z riaditeľstva pretekov si dobre uvedomoval, čoho sa dopustil. “Niekedy som taký ***!”

“Som nasraný,” úprimne zareagoval Lando Norris na novinársku otázku, ako sa po kvalifikácii cíti. Svoj problém opísal pomerne sucho. “Korigoval som pretáčavý šmyk a vyšiel som z trate. Tím odviedol dobrú robotu, ja som to skrátka zbabral.”

Víkend v Katare sa ešte nekončí. Netreba vešať hlavu, šprint a napokon aj samotné preteky mu ešte môžu ponúknuť množstvo príležitostí. “Ja viem, ale ja takto nemyslím. Myslím na svoju prácu, ktorú som mal odviesť dnes. Mal som zajazdiť dobré kolá, nespraviť žiadne chyby. Dnes som sa ich dopustil. Toto pre mňa nebol dobrý deň.”

V prípade Oscara Piastriho sa všetko zomlelo tak rýchlo, že on musel v mixzóne informovať novinárov o svojom prepade z tretieho miesta na šieste. V prvej otázke sa totiž Oscar dočkal pochvaly za to, že po dobrom výkone v Suzuke je opäť na treťom mieste.

“Asi vám ešte neposunuli najčerstvejšie správy, ale zmazali mi kolo, takže už nie som na treťom mieste,” prekvapil Lawrencea Barretta z F1 TV Oscar Piastri. “Asi som šiesty, takže tu to máte. Je to škoda. Z auta som mal vcelku dobrý pocit, len som na to v poslednom kole príliš tlačil. Je to škoda, pretože sme mali rýchle auto.”

Čo si z tohto dňa môže McLaren odniesť? “V sobotu dostaneme ďalšiu šancu v kvalifikácii a následne aj v šprinte. Uvidíme, ako to pôjde. Trať je veľmi úzka a šmykľavá, takže poľahky sa dopustíte chyby. Neuľahčuje nám to život, ale skúsime to zas.”

“Je trochu škoda, že do hlavných pretekov budeme štartovať z takej nízkej pozície, ale v sobotu určite môžeme dosiahnuť na body,” uzavrel.