logo F1online.sk

Bottas chcel Hamiltona predbehnúť už na štarte. Pokazila mu to včela…

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2020

Valtteri Bottas bude môcť čochvíľa napísať knihu o tom, čo všetko sa môže pokaziť na štarte. Raz mu na volante zasvietili kontrolky a zareagoval na ne namiesto štartových svetiel, inokedy ho rozhodili predpretekové procedúry, nuž a dnes jeho progres spomalila “obrovská včela”.

Fínsky pretekár sa po sobote nádejal, že štartovať z tretieho miesta môže byť v Rusku veľmi výhodné — po štarte z tejto priečky totižto v Soči debutovo vyhral aj v roku 2017. Samotný štart nemal vôbec zlý, okamžite sa dostal pred Maxa Verstappena, no v druhej zákrute zaváhal.

“Samozrejme, že som sa snažil,” vysvetľoval Valtteri Bottas po pretekoch. “Vedel som, že na štarte budem mať prvú príležitosť. V skutočnosti mi ale trochu uškodilo to, že na mojom priezore sa objavila obrovská včela — alebo čo to bolo — ako som šiel brzdiť. Nevidel som, kedy mám zabrzdiť. Preto som šiel príliš hlboko do zákruty.”

Víťaz dnešných pretekov sa ale nenechal rozhodiť. “Vedel som, že preteky budú ešte dlhé. Na stredne tvrdej zmesi som mal príležitosť. Lewis ale dostal tresty, takže keď som sa ocitol na čistom vzduchu, zacítil som, že mám výbornú rýchlosť. Všetko som mohol kontrolovať.”

Valtteri Bottas v Rusku zaknihoval len svoje druhé víťazstvo v sezóne, to prvé získal ešte na úvodnom podujatí ročníka na Red Bull Ringu. “Je fajn opäť vyhrať. Teraz si musím udržať túto formu. Podarilo sa mi získať o pár bodov viac ako Lewisovi, a ešte stále nám zostáva niekoľko pretekov. Nikdy neviete. Budem na to tlačiť, nevzdám sa a uvidíme, kde skončíme.”

Faktom však je, že Bottasovi významným spôsobom pomohol trest pre Lewisa Hamiltona. Keďže Brit musel pri svojich mechanikoch stráviť o desať sekúnd viac než obyčajne, musel aj do boxov zamieriť skôr, než by si bol želal. Stratégovia totižto dobre vedeli, že Daniel Ricciardo mal zastávku za sebou a ak by Hamiltona nechali na trati dlhšie, mohol sa Austrálčanovi podariť undercut. Nebyť desaťsekundového trestu, Hamilton mohol na prvom mieste odkrúžiť ešte nejedno kolo — rýchlosť na to mal.

Aj Bottas nakoniec uznal, že mal kus šťastia, keď v rozhovore pre Ziggo Sport zavtipkoval: “Dokonca aj tie preteky sa volajú VTB, Valtteri Bottas Grand Prix. Nie vždy som tu bol úspešný, v posledných kolách som tu aj havaroval, raz som svoje miesto prenechal Lewisovi. Okej, dvakrát som tu vyhral a raz stál na pódiu. Naše auto dnes malo veľmi dobrú rýchlosť rovnako ako v tréningoch. Tentoraz to konečne dopadlo lepšie pre mňa a tiež som mal šťastie.”

Súvisiace články