logo F1online.sk

Jedno z naj kôl mojej kariéry, raduje sa z prvého radu Verstappen

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2020

Maxovi Verstappenovi sa v Rusku podaril úctyhodný kúsok. V kvalifikácii, kde obyčajne Mercedesy dominujú, dokázal jeden z nich predbehnúť. Verstappenovi sa to podarilo vraj vďaka jednému z najvydarenejších kôl jeho kariéry.

Red Bull pritom v tréningoch nijako nežiaril. V piatok príjemne prekvapil svoj tím Daniel Ricciardo a práve on patril medzi najhorúcejších kandidátov na zisk tretej priečky za Mercedesmi. Max Verstappen však v kvalifikácii postupne ožíval a nakoniec nezískal len tretie miesto, ale rovno druhé.

“Myslím si, že áno,” pritakal Verstappen pri odpovedi na otázku, či mal pocit, že to bolo jedno z jeho najlepších kôl. “Mal som naozaj dobrý pocit. Snažil som sa len nájsť správny balans, pretože som počas kvalifikácie mal trochu problém trafiť všetky nájazdové rýchlosti, keďže som mal dosť pretáčavé auto.”

Spolu s tímom postupne pracovali na tom, aby auto lepšie sadlo jeho jazdeckému štýlu. “Myslím si, že krôčik po krôčiku sme sa zlepšovali. Prvý výjazd v Q3 bol o trochu lepší, ale potom na ten druhý som spravil pár zmien, ktoré mi pomohli s priľnavosťou. Na tejto trati naozaj potrebujete mať veľa gripu.”

“Bolo to veľmi uspokojujúce a veľmi dobré kolo. Nie je to pole position, ale pred kvalifikáciou som určite nečakal, že budem stáť na pole position,” prezradil Verstappen, ktorý bude mať spolu s Valtterim Bottasom výhodu štartu na stredne tvrdej zmesi, a tak aj viac strategických možností.

Red Bull sa pokúsil postúpiť do Q3 na stredne tvrdých gumách, no počas červenej vlajky nevyzeral jeho postup veľmi isto. Aj preto inžinieri poslali Verstappena na trať na mäkkej zmesi — a tiež nech sa lepšie pripraví na zmenu podmienok pred Q3. Verstappen nakoniec kolo na softoch “zahodil”, keď pred cieľovou čiarou takmer zastavil.

“Chcel som štartovať na mediumkách. Samozrejme, že štartové pole bolo z pohľadu časov veľmi, veľmi vyrovnané, takže to bolo ťažké. Odviedol som svoje maximum, aké som na tých gumách mohol, no nebolo to jednoduché. Už aj bez toho som sa trápil s priľnavosťou. Presedlať na tvrdšie zmesi znamenalo, že nájsť grip bude ešte náročnejšie,” vysvetľoval mladý Holanďan. Napokon to ale dokázal a v nedeľu sa pokúsi prekabátiť Mercedesy.