logo F1online.sk

Bottas netuší, čo sa to v kvalifikácii stalo

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2020

Hoci piatok naznačoval, že Valtteri Bottas v Rusku tvrdo zaútočí na pole position, nakoniec bol pre Hamiltona len slabým súperom. Valtterimu Bottasovi po sobote nešlo do hlavy, kde Hamilton v Q3 našiel toľko času k dobru.

Bottasova kvalifikácia sa vyvíjala pomerne pokojne. V jej prostrednej časti sa neocitol v takej stresovej situácii ako Lewis Hamilton a pohodlne postúpil do finálovej desiatky. “Na mojej strane sa toho tak veľa nedialo. Bolo to pomerne priamočiare. Myslím si, že som mal dosť šťastia, že ma všetky tie veci nezasiahli. Q1 i Q2 boli z moje strany celkom dobré. Z auta som mal dobrý pocit a vyzeralo to tak, že mám aj rýchlosť na rozdiel od Q3.”

Fínovi sa síce medzi druhou a treťou časťou kvalifikácie podarilo zlepšiť, ale nie tak veľmi ako jeho kolegovi. V rovnakom monoposte našiel o šesť desatín sekundy viac, nuž a skutočnosť, že Bottas nedokázal vydolovať všetok potenciál zo svojho auta, podčiarklo i druhé miesto Maxa Verstappena.

“V Q3 to bolo náročné,” uviedol Bottas. “Pri prvom výjazde som nemal pocit, že by som mal pripravené pneumatiky. Idúc z poslednej zákruty mi to poriadne ustrelilo, takže už cestou do druhej zákruty som prišiel o pár desatín. V druhej zákrute som mal silnú pretáčavosť a pneumatiky sa prebrali k životu až ku koncu kola.”

“A tak som už len čakal na druhý pokus. Nespravil som žiadne chyby, v druhej zákrute som možno jemne prebrzdil a bol trošku široký. Ak mám byť ale úprimný, naozaj nerozumiem tom, prečo som sa nedokázal vyrovnať Lewisovým časom v Q3,” pokračoval rozčarovaný Fín. “Nemal som pocit, že by sa zlepšovala priľnavosť v porovnaní s predchádzajúcimi časťami. Myslím, že dokonca aj v Q2 to bolo lepšie. Mám teda pár otázok o tom, čo sa vlastne stalo.”

Valtteri Bottas získal svoje debutové víťazstvo práve v Rusku. V sezóne 2017 štartoval rovnako z tretej priečky. V nedeľu bude istotne chcieť zopakovať kúsok, ktorý sa mu vtedy podaril na štarte — z tretieho miesta sa bleskurýchle dostal na čelo.

“A možno som len hral hry a chcel som vyštartovať tretí,” žartoval na margo svojho sobotňajšieho výkonu Bottas. “Spomínam si, že som tu raz na treťom mieste štartoval a viem, čo sa udialo potom. Pokúsim sa spraviť to isté. Myslím si, že v prvom stinte budem mať na mediumkách výhodu, takže stále je o čo hrať.”

Súvisiace články