logo F1online.sk

Hamilton vníma ruskú pole position ako najmenej cennú

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2020

Lewis Hamilton má na konte už 96. kvalifikačné víťazstvo, ale neteší sa z neho tak veľmi ako na iných okruhoch. Do pretekov by mal totižto vyštartovať z pole position, čo Brit nevníma ako veľkú výhodu. V Soči vraj prvá priečka na štarte nie je taká lákavá.

Obhajca majstrovského titulu sa do Q3 prepracoval len o vlások, keď po prerušení spôsobeným nehodou Sebastiana Vettela preťal cieľovú čiaru len 1,25 sekundy pred vyvesením šachovnicovej vlajky.

“Toto bola jedna z najhorších kvalifikácii. Bolo to strašné, celý čas som tŕpol,” vrátil sa ku kvalifikácii Lewis Hamilton, ktorému dnes boli zmazané až dve merané kolá. To prvé už v rámci Q1 a druhé hneď po prestávke — v druhej časti komisári zmazali jeho čas na mediumkách kvôli výjazdu v poslednej zákrute.

“Na ten prvý si ani nespomínam,” priznal Brit v súvislosti s Q1, aby následne pokračoval na margo Q2: “No a potom mi vzali ten čas, a to som tam vyšiel mimo trať prvýkrát za celý tento víkend. Chcel som zostať na trati a zajazdiť ďalšie kolo ako poistku, ale povedali mi, aby som zašiel do boxov po nové pneumatiky.”

Hamilton uposlúchol, čo mu napokon uškodilo — hoci taký vývoj nik nemohol predpokladať. Na druhej stredne tvrdej zmesi nedostal šancu dokončiť svoje kolo. Na trati sa objavila červená vlajka, ktorá prerušila jeho postup. “Keď sme sa na tých ďalších gumách na konci vydali na trať, bolo to veľké riziko.” Brit to zvládol, ale od šťastia nevyskakuje.

Výhodu stredne tvrdej zmesi totižto budú mať Max Verstappen a Valtteri Bottas, a podľa Hamiltona aj výhodu štartu z druhého, resp. tretieho miesta. “Štartujem na mäkkých pneumatikách, čo nie je dobré. Je fajn stáť na pole position, ale toto je azda najhoršie miesto, na akom viete pole position získať — s týmito autami s veľkým odporom.”

“Bezpochyby ma zajtra predbehnú obe autá, s ktorými súperím, a ktoré budú zajtra na stredne tvrdej zmesi. Určite bude ťažké tie preteky vyhrať. V každom prípade zostávam pozitívne naladený. Pokúsim sa prísť na to, ako si preraziť svoju cestu a dobre odštartovať,” avizuje skúsený Brit.

Súvisiace články