logo F1online.sk

Alonso sa už pripravuje na návrat: Cieľom je pokúsiť sa vyhrať

Fernando Alonso
© Twitter/Renault
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2020

Fernando Alonso po dvojročnej prestávke od Formuly 1 ohlásil svoj návrat. Cíti totiž, že konečne sa v kráľovnej motoršportu môže zlomiť dominancia Mercedesu a o víťazstvá začnú bojovať aj iné tímy. Alonso chce bezpodmienečne byť medzi nimi.

Ciele Fernanda Alonsa sú zrejmé a asi ich netreba nijako bližšie rozvádzať. Jeho odpoveď na otázku, či chce vyhrať tretí titul majstra sveta, neprekvapí. “Veľmi rád. Nevraciam sa, aby som po mestách obzeral reštaurácie alebo aby som si pocestoval lietadlom.”

“Vždy idete do toho s jedným konkrétnym cieľom, a tým je pokúsiť sa vyhrať,” pokračoval španielsky matador. “Skončiť na piatom mieste je lepšie než na šiestom, ale veci to nijako dramaticky nemení. Buď vyhráte alebo nie. Cieľom je pokúsiť sa vyhrať.”

“Vieme, že rok 2021 bude patriť len Hamiltonovi a Mercedesu, takže Renault-Alpine, Fernando, Ferrari, Carlos, Red Bull, Verstappen — veľa ľudí si bude robiť veľké nádeje. O jeden a pol roka však budeme všetci v rovnakej situácii. Uvidíme, či na to budeme mať,” hovorí Alonso.

Dvojnásobný majster sveta neopúšťal Formulu 1 v najlepšej nálade. Za sebou mal dlhé roky trápenia sa v tíme McLaren-Honda a vyhliadky na zisk konkurencieschopnejšej sedačky boli veľmi malé. Pri svojom odchode tak poznamenal, že sa ešte nelúči nadobro, ale len do doby, kým sa rozloženie síl v štartovom poli nevyrovná.

“Počas týchto dvoch rokov mimo Formuly 1 som si kontroloval svoj zoznam požiadaviek,” prezradil Alonso, ktorý medzičasom vyhral Le Mans, pretekal na Dakare a pokúsil sa ovládnuť Indy 500. “Vo Formule 1 stále nie je veľká konkurencieschopnosť. Pomyslel som si teda, že toto je dobrý čas robiť veci, ktoré som chcel, a teraz sa vrátiť — spolu s novými pravidlami.”

“Dva roky som bol mimo F1. Robil som veci, do ktorých som chcel ísť radšej než jazdiť v aute F1. Mám ich za sebou. Oslobodil som sa od mojich skrytých túžieb a teraz je čas sa vrátiť. Milujem, keď každé dva týždne môžem byť za volantom pretekárskeho auta,” pokračoval a tiež vysvetlil, akú dilemu musel rozriešiť. “Pravidlá boli odložené až na rok 2022, takže som nevedel, čo mám robiť — počkám do roku 2022 alebo sa vrátim už budúci rok a začnem sa pripravovať a pracovať s tímom? Rozhodol som sa takto.”

A Alonso už začína zarezávať. Na začiatku týždňa Renault zverejnil zábery z Alonsovej návštevy továrne. Vyskúšal si sedadlo a prezradil, že tento rok by rád navštívil dve veľké ceny. Všetko preto, aby sa mysľou vrátil späť do sveta Formuly 1.

“Je to tu výnimočné. Kladie to na vás veľké nároky, musíte byť perfekcionistami ako v žiadnej inej sérii. Musíte sa baviť s inžiniermi. Ja už mám svoj počítač, cez ktorý môžem počúvať tímovú vysielačku. Som informovaný o tom, čo sa každý víkend deje a to mi pomáha dostať sa späť do tempa,” dodal pretekár, ktorý v posledných týždňoch propaguje dokumentárny seriál z dielne Amazonu s názvom Fernando, ktorý mapuje jeho život za posledný rok. Dostupný bude v piatok.