logo F1online.sk

Haas môže dať v piatok šancu juniorom Ferrari, Pérez vraj nie je samozrejmá voľba

Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 9. 2020

Šéf tímu Haas Günther Steiner čelí v Rusku o čosi väčšej pozornosti, než bol v doterajšom priebehu sezóny zvyknutý. Otázky o budúcom jazdeckom zložení pribúdajú, americký tím však zatiaľ nič oficiálne nepotvrdil.

Talianska verzia portálu Motorsport.com tento týždeň uviedla, že rokovania medzi tímom Haas a Sergiom Pérezom, sú už na pokročilej úrovni. Mexičan je veľmi rešpektovaným pretekárom, ktorý navyše disponuje silnou finančnou podporou. Na rošte pritom zdá sa nie je žiadny ďalší tím, s ktorým by mohol spojiť svoju budúcnosť. Jeho potenciálny šéf, Günther Steiner, však zostal pred novinármi v Soči ľadovo chladný.

„Momentálne nemáme nikoho, kto by pre nás bolo samozrejmou voľbou, pretože máme veľmi veľa možností,“ vyhlásil Tirolčan. „Pokúsime sa urobiť to najlepšie rozhodnutie pre tento tím v strednodobom horizonte, nie v krátkodobom. Chceme sa pozerať viac do budúcna, pretože práve tam sa nachádzajú naše príležitosti.“

„Nepotrebujeme žiadne rýchle prachy pre budúci rok. V tomto smere sme na tom dobre. Rozmýšľame v strednodobom až dlhodobom horizonte. Ako sa môžeme zlepšiť? Ako môžeme z tohto tímu dostať maximum? Ako môžeme vrátiť našu výkonnosť na rok 2018, prípadne ju ešte zlepšiť? Myslím, že s rozpočtovým stropom v budúcej sezóne a novými pravidlami od roku 2022, budeme mať lepšiu príležitosť,“ hovorí Steiner.

Ale čo Pérez? Má 30 rokov, takže stále má pred sebou niekoľko rokov v najlepšej forme. Momentálne je to zrejme najlepší dostupný pilot bez sedačky pre sezónu 2021. Nehovoriac o tom, že spojenie amerického tímu so silnými mexickými partnermi, by dávalo zmysel aj po marketingovej stránke.

„Je to omnoho komplexnejšie… Checo je samozrejme dobrý pilot, o tom niet pochýb, ale je najlepšou voľbou v strednodobom horizonte? To neviem. Presne o tom práve diskutujeme, nie je takou samozrejmosťou, ako by sa mohlo zdať,“ vyhlásil Steiner.

Haas je teraz vo veľmi dobrej vyjednávacej pozícii, keďže záujemcov je veľa, no voľných sedačiek málo. Dobre si to uvedomuje aj šéf amerického tímu. „Nie som nijak znepokojený. Na trhu nájdete veľa možností.“

„Vieme, že k dispozícii je len obmedzený počet sedačiek, ale veľmi veľa dobrých jazdcov. Nehovorím, že sú to tie najlákavejšie miesta, ale sú voľné. Takže nie som znepokojený,“ dodal Steiner.

A Haas má takéto miesta hneď dve. Americký tím doteraz nováčikom príliš šancí nedal, to by sa však mohlo v budúcom roku zmeniť. Otvorený tejto možnosti je i Steiner. A aj na tomto fronte je v Haas v dobrej pozícii a bude si môcť vyberať. Vďaka silnej kooperácii s Ferrari by mohol do svojich služieb zlákať niektorého zo skupinky silných juniorov z Formuly 2, za ktorého si môže od Scuderie vyžiadať ešte nejakú drobnú výhodu navrch.

„Mohli by sme im dať šancu v piatkovom tréningu. Ešte neviem, uvidíme,“ hovorí Steiner. „Ak nás o to Ferrari požiada, potom im môžeme dať priestor.“

„V tomto roku nám pomáhajú, keďže sme sa kvôli pandémii dostali do určitých problémov. Pomáhame jeden druhému, takže ak sa nás na to opýtajú, určite budem otvorený o tom minimálne diskutovať.“