logo F1online.sk

McLaren prekvapilo, že odvolanie stiahol aj “nahnevaný” Stroll

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala23. 9. 2020

Kauza kopírovania brzdových kanálikov Racing Pointom sa skončila predčasne. Svoje odvolanie stiahli všetky tímy vrátane Racing Pointu, ktorý trval na tom, že žiadne pravidlá neporušil. Konečná reakcia Lawrenca Strolla prekvapila jeho súperov z McLarenu.

Racing Point dostal pokutu 400-tisíc eur a pätnásť bodov v šampionáte konštruktérov. Súperi začali ružový tím tvrdo atakovať, čo Lawrence Stroll vnímal ako “pošpinenie dobrého mena”. Vyhlásil, že nikdy v ničom nepodvádzal a svoju pozíciu si chcel obhájiť aj na Medzinárodnom odvolacom súde FIA.

“Som prekvapený, že to odvolanie stiahli, pretože on chcel ísť do toho a očistiť svoje meno,” hovorí Zak Brown. “Je to veľká zmena, toto stiahnutie odvolania. Nie je to v súlade s tým, čo predostrel ako svoje úmysly.”

Racing Point vo svojom zdôvodnení uviedol, že odvolanie sťahuje “pre dobro športu”. Zdôraznil tiež svoju spokojnosť s tým, že všetky zúčastnené strany uznali, že Racing Point “neporušil pravidlá úmyselne”.

Ostatné tímy uspokojili záruky FIA, že dôjde k prepracovaniu pravidiel v oblasti kopírovania. “Bolo to veľmi dôležité. Som rád, že sa tým rýchlo začali zaoberať a berú to vážne. Viac než čokoľvek iné potrebujete vedieť, aké sú pravidlá. Nech sú už akékoľvek, všetci hráme podľa nich,” pokračoval Brown.

Šéf McLarenu to vníma pozitívne aj z pohľadu budúcnosti Formuly 1. “Myslím si, že problémom bolo to, že si všetci povedali — no tak počkať, myslel som si, že toto, čo oni urobili, sme všetci považovali ako proti pravidlám alebo duchu tohto športu. Ak v pravidlách boli teda nejaké diery, odstráňme ich. Myslím si, že FIA sa nepáčilo, čo sa stalo, a tak sa do toho pustili. To je dobré.”

Do Mugella si McLaren priviezol nový nos, ktorý sa dosť podobá na riešenie Mercedesu. Nie je to farizejské zo strany McLarenu, ktorý rázne žiadal o to, aby bolo kopírovanie riešení súperov zakázané?

“Po prvé, je to experimentálny nos. Po druhé, všetko, čo robíme u nás v McLarene, si navrhujeme a vyrábame sami. Všetci hovorili o tom, ako sa inšpirujete a učíte aj z vecí, ktoré robia ostatní. A nakoniec — ide tu len o nos, nie o auto. My sme mali viac ako desať miliónov nákresov toho nosa,” doplnil Brown.

Súvisiace články