logo F1online.sk

Todt: Keď som prevzal Ferrari, bolo na tom oveľa horšie ako dnes

Jean Todt, John Elkann, Angelo Sticchi Damiani
© Twitter/Jean Todt
Milan Kubala
Milan Kubala19. 9. 2020

Scuderia Ferrari čaká na jazdecký titul od roku 2007 a čakanie na konštruktérsky je len o jeden rok kratšie. Hrozí, že sa toto neúspešné obdobie ešte predĺži; môžeme povedať, že v roku 2021 Ferrari takmer s istotou neprehovorí do súboja o titul a ročník 2022 je otázny. Jean Todt to ale nevidí až tak tragicky, dnešné Ferrari je podľa neho na tom oveľa lepšie ako v roku 1993.

Jean Todt bol šéfom Scuderie Ferrari medzi rokmi 1993 a 2009. Prišiel do tímu, ktorý mal za sebou dvanásťročné obdobie sucha, Maranello získalo posledný titul v roku 1979. A kým Todt so svojou partiou zvrátili kurz a konečne sa dopracovali k vytúženému výsledku, bol už rok 1999.

Tak dlho podľa Jeana Todta teraz fanúšikovia červeného tímu čakať nebudú. “Mám veľmi dobré informácie o aktuálnej situácii,” uviedol šéf FIA v Mugelle. “Videl som nejaké správy. Ľudia tvrdia, že je to skoro také isté, ale v skutočnosti je situácia úplne iná, než v akej som sa ja ocitol v roku 1993.”

“Úprimne, želal by som si, aby som sa ocitol v dnešnej situácii. Môj život by bol oveľa ľahší,” vyhlásil jeden z hlavných tvorcov úspechov Scuderie. “Teraz majú veľmi silnú organizáciu, ktorá je veľmi dobre postavená.”

Vysokí predstavitelia Ferrari sa rozhodli raziť filozofiu stability. Mattiovi Binottovi a jeho družine vyslovili dôveru a podľa Jeana Todta to nemusí byť úplne zlý postup, no isté zmeny musia prísť. “Možnože niektoré časti skladačky nie sú na úrovni, na akej by mali byť a na akej by ich očakávali. A tiež, na akej Formula 1 potrebuje, aby boli.”