logo F1online.sk

Binotto: Bolo to pre mňa privilégium

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 9. 2020

Súčasný boss Scuderie Ferrari Mattia Binotto čelí neľahkej situácii. Jeho tím sa výkonnostne trápi a mnoho novinárov i fanúšikov žiada jeho hlavu. Švajčiarskemu rodákovi tak nezostáva iné, než veriť, že svoj tím dovedie k lepším zajtrajškom.

Binotto začal pracovať pre Scuderiu ešte v 90-tych rokoch. Obdobie budovania tímu i jeho následné úspechy tak mohol sledovať takpovediac z prvého radu. Toto obdobie preňho bolo veľkou školou a rád by to znovu zopakoval.

„Bol som veľmi privilegovaný muž. Mal som to šťastie, že som mohol sledovať začiatok nového milénia, s Jeanom Todtom, Rossom Brawnom, Michaelom Schumacherom a ostatnými. Bol som svedkom všetkých tých víťazstiev, ktoré sme dosiahli,“ povedal Binotto, ktorého cituje portál F1.com.

„Pre moju kariéru to bolo veľmi dôležité, pretože som sa vtedy mnoho naučil. Naučil som sa, akú musíte mať mentalitu, aby ste dokázali vyhrávať. Myslím, že som sa tiež naučil, ako musíte nastaviť celý tím a teraz sa to pokúsim zduplikovať.“

Úloha švajčiarskeho rodáka pritom nebola na začiatku milénia vo Ferrari nijak zanedbateľná. Patril medzi ústredné postavy motorového oddelenia tímu z Maranella. Sám Michael Schumacher ho svojho času označil za jedného z troch najdôležitejších ľudí, s ktorými pracuje. Binotta svojimi vyhláseniami podporuje aj Luca di Montezemolo, ktorý o ňom často hovorí ako o „mojom chlapcovi“.

„Za tých 25 rokov viem, že ťažké chvíle prichádzajú a odchádzajú prakticky neustále. Myslím, že ak nastanú ťažké časy, je dôležité byť trpezlivý, no taktiež aj rozhodný, snažiť sa zlepšovať,“ hovorí Binotto.

„Vo Formule 1 sa nikdy nemôžete uspokojiť, je to o neustálom zlepšovaní. Podľa mňa je dôležité budovať tím krok po kroku, hoci naše ciele bude náročné dosiahnuť. To čo chceme, nie je jedno víťazstvo. Chceme vytvoriť pevné základy pre úplne nový cyklus. Vieme, že to bude chcieť čas,“ dodal švajčiarsky rodák.