logo F1online.sk

Bottas chcel vlastnú stratégiu, nakoniec sa jej nedočkal

Valtteri Bottas
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2020

Po červenej vlajke v Mugelle sa Lewisovi Hamiltonovi podarilo upratať Valtteriho Bottasa, ktorý ho predbehol v úvode, späť na druhú priečku. Fín sa s tým nechcel zmieriť, a tak svojmu tímu odkázal, že chce odlišnú stratégiu, než akú dostane Lewis. Toto želanie mu napokon Mercedes nesplnil, Bottas si totižto zničil pneumatiky.

“Na nasledujúcej zastávke chcem iné pneumatiky, než aké dostane Lewis,” vyhlásil Bottas vo vysielačke. Po pár minútach však Fín odpadol. V priebehu troch kôl stratil kvôli zničeným gumám päť sekúnd a musel sa zastaviť u svojich mechanikov.

Obyčajne by do boxov prišiel ako prvý Hamilton, aby ho ako lídra neohrozil tímový kolega undercutom, ktorý bol v Mugelle veľmi efektívny. Bottas by si po Hamiltonovej zastávke skutočne mohol vybrať iné pneumatiky, no keďže zastavil ako prvý a navyše skôr, Mercedes o inom ani neuvažoval.

Na boxovom múriku sa spočiatku debatovalo o možnosti vyslyšať Valtteriho Bottasa. “Ale potom sa všetko obrátilo hore nohami,” hovorí Toto Wolff. “Valtteri zjazdil svoje gumy na nulu, a preto mal vibrácie. Preto sme sa rozhodli z bezpečnostných dôvodov zastaviť.”

“Som sklamaný, pretože pre mňa to bol ideálny štart,” hovorí Bottas. Štarty tento rok nie sú jeho silnou stránkou, ale keď ani to málo tých skvelých nepremení na víťazstvo, Hamiltonovi sa určite nevyrovná. “Nespomínam si na všetky fázy, ale keď som prišiel o svoju pozíciu, už som nemal žiadnu príležitosť. Ale tak to niekedy chodí. Skúsil som všetko a cítim, že je len otázka času, kedy mi to začne vychádzať. Budem na to aj naďalej tlačiť.”

Bottas si následne pýtal safety car, ktorý po nehode Lanca Strolla aj prešiel. S ním napokon aj červená vlajka a výmena pneumatík zadarmo. Keďže do cieľa zostávalo len štrnásť kôl, Bottas už nešpekuloval s nasadením inej zmesi pneumatík. Oba Mercedesy dostali mäkké s červeným označením.

Aj potom mohli Hamilton s Bottasom súperiť, ale Hamilton si už všetko bravúrne postrážil. Obaja ešte dostali echo, aby sa vyhýbali obrubníkom, keďže nehodu Lanca Strolla spôsobil defekt.

“Či som bol nervózny? Nie,” mávol rukou Wolff. “Nechávame ich voľne medzi sebou bojovať a tiež pretekať sa o najrýchlejšie kolo. Vedeli, že si majú dávať pozor na kritické obrubníky, a to spravili. Nemuseli sme sa vôbec ničoho obávať.”