logo F1online.sk

Camilleri: Sme v priepasti

Ferrari oslavuje 1000. VC
© Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2020

Preteky v Toskánsku neboli z pohľadu výsledkov pre Ferrari také tragické ako tie v Spa či Monze, ale veľkú radosť tímu z Maranella neurobili. Leclercovi s Vettelom výrazne pomohol fakt, že až osem pilotov z pretekov vypadlo. Podľa Louisa Camilleriho, výkonného riaditeľa Ferrari, sa tím ocitol v priepasti.

Na jubilejnú 1000. veľkú cenu Scuderie sa prišlo pozrieť viacero osobností z vyššieho vedenia Ferrari. Nechýbal spomínaný Camilleri a spolu s ním aj John Elkann. Novinári sa, prirodzene, na aktuálnu situáciu Camilleriho hneď spýtali.

“Teraz sme v priepasti a vieme, že sme v priepasti. Je to kvôli zhluku faktorov, ale čokoľvek, čo poviem, vyznie ako výhovorka. A my sa nevyhovárame,” odkázal Louis Camilleri. “Teraz záleží na tom, aby sme sa koncentrovali na problémy, ktoré máme a tvrdo a so zanietením pracovali na tom, aby sme sa vrátili na pozíciu, ktorú považujeme za naše riadne miesto.”

Nestane sa tak lusknutím prsta. V roku 2021 sa veľké zisky z pohľadu Ferrari nedajú očakávať, keďže vývoj monopostov je do veľkej miery zmrazený. Nádeje si robí Scuderia aspoň v oblasti motora, ktorý môže pred budúcou sezónou vylepšiť, a pri ktorom stráca na súperov najviac.

Ferrari pred pár týždňami vyhlásilo, že ročník 2021 nevníma ako kľúčový, tým bude až rok 2022 a zmena pravidiel. Je tu nádej, že sa Ferrari pozviecha ešte pred týmto termínom a začne podávať výrazne lepšie výkony? “Buďme realisti, bude to ťažké. Vo Formule 1 neustále bojujete s časom — na trati aj pri vývoji. Neexistuje tu žiaden čarovný prútik. Bude nám to chvíľu trvať. Dúfam, že s trochou viac flexibility v budúcoročných pravidlách spravíme aspoň nejaký pokrok z miesta, kde sme teraz. Klobúk dolu pred Mercedesom, odviedli neuveriteľnú prácu. V roku 2022 a po nových pravidlách uvidíme, či sa všetko reštartuje. Je to naša nádej.”

Scuderia v sobotu vo Florencii pripravila slávnostný galavečer, na ktorom oslávila 1000 pretekov vo Formule 1. Všetci veria, že sa táto talianska značka dožije aj ďalšej tisícky. K tomuto cieľu vykročila dobre — súhlasila s novou Concordskou dohodou.

“Myslím si, že Ferrari a Formula 1 sú spojené. Je možné predstaviť si Formulu 1 bez Ferrari? Alebo naopak? Sme tu odjakživa a sme jediný tím. Ostatní prichádzajú a odchádzajú,” dodáva Camilleri. “A áno, aj história na vás vytvára tlak. Tešíme sa teda na ďalšiu tisícku.”