logo F1online.sk

Chcete, aby sa Verstappen poriadne zapotil? Posaďte k nemu Norrisa, hovorí Davidson

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 9. 2023

Sergiovi Pérezovi vyprší po sezóne 2024 kontrakt s Red Bullom, pričom je veľmi pravdepodobné, že tím z Milton Keynes o služby Mexičana viac stáť nebude.  Koho sa následne rozhodne rakúsky celok posadiť po bok Maxa Verstappena je nateraz otázne. Je však verejným tajomstvom, že tak Helmut Marko, ako aj Christian Horner, poškuľujú po pretekárovi McLarenu Landovi Norrisovi – a podľa niekdajšieho pilota Formuly 1 Anthona Davidsona uvažujú správne. Brit je vraj omnoho konkurencieschopnejší ako Pérez a na rozdiel od rodáka z Guadalajary by dokázal čochvíľa trojnásobnému majstrovi sveta poriadne zavariť.

Preteky v japonskej Suzuke boli pre pilotov McLarenu doposiaľ najúspešnejším vystúpením v doterajšej fáze sezóny. Norris s Piastrim skončili vôbec po prvýkrát súčasne na pódiu, čo je vcelku pochopiteľné, keďže v prípade Austrálčana išlo o vôbec prvé pódiové umiestnenie vo Formule 1.

Za víťazom pretekov, ktorým bol už tradične Max Verstappen, však piloti papájového tímu zaostali o niekoľko desiatok sekúnd a okrem vydareného štartu, keď sa cez Holanďana takmer obaja dostali, iba sledovali, ako sa im monopost RB19 postupne vzďaľuje.

„Lando mal dnes skvelé preteky, McLaren bol nesmierne rýchly, ale nikto nemal nárok čo i len ohroziť Maxa Verstappena,“ vyslovil sa bezprostredne po pretekoch Anthony Davidson pre Sky F1. „Mal dostatočne dobré auto na to, aby zvíťazil a so situáciou dobre naložil.“

Čo sa týka jazdcov McLarenu, i keď mal v pretekoch navrch jasne Norris, niekdajší pilot Minardi, BAR či Super Aguri vzdal rovnako ako Angličanovi hold aj Piastrimu, ktorý sa vo svojej premiérovej sezóne v kráľovnej motoršportu neustále zlepšuje.

„Oscar akožto nováčik na mňa veľmi zapôsobil, keďže dokázal už vo svojej nováčikovskej sezóne zaknihovať pódium,“ poznamenal účastník dovedna dvadsiatich štyroch veľkých cien, ktorý sa však nazdáva, že z dlhodobého hľadiska má väčší potenciál ako Piastri Lando Norris.

Práve staršieho z dvojice pretekárov McLarenu si vie predstaviť po boku Maxa Verstappena v Red Bulle, kde by bol nepochybne viac, než len „nosičom vody“. „Bol by som rád, keby pretekal [Norris] v druhom aute Red Bullu a dal tomu mužovi [Verstappenovi] poriadne zabrať. Nepochybujem o tom, že by bol toho schopný,“ zhodnotil Davidson.