logo F1online.skF1online.sk

Pokiaľ Verstappen v sobotu získa titul, oslávi to drinkom. Čo sa stane, ak v nedeľu nafúka?

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 9. 2023

Max Verstappen sa už čoskoro stane trojnásobným majstrom sveta. Otázkou len zostáva, kedy a kde. Prvým mečbalom bude disponovať už v sobotňajšom šprinte v Katare. Pokiaľ bude žať úspech, titulové oslavy započnú ešte pred nedeľňajšou veľkou cenou. Holanďan si však musí dávať pozor, aby sa príliš neodviazal – špecificky čo sa alkoholu týka. V opačnom prípade sa môže dostať do poriadneho maléru.

O tom, za akých okolností získa Verstappen titul už v šprinte v Katare, sme vás informovali TU. Teraz sa poďme pohrať s myšlienkou, že bude 25-ročný pretekár vo svojom sobotňajšom ťažení úspešný a k jeho „korunovácii“ dôjde ešte pred vyvrcholením víkendu, ktorým sú bezpochyby nedeľňajšie hlavné preteky.

Verstappen naznačil, že za predpokladu, že nadobudne titul už v sobotu, nejaký ten vychladený drink si za odmenu aj so svojou stranou garáže dopraje. „Čo sa týka jazdeckého titulu, môžeš ho získať už v sobotu,“ oboznámil redaktor Viaplay Maxa Verstappena o tom, čo už dávno vedel. „Počul som, ako si sa so svojimi mechanikmi bavil, že si však v takomto prípade nebudete môcť vypiť [keďže sú v nedeľu na programe hlavné preteky, pozn. red.].“

„Ktovie, ktovie,“ potmehúdsky odvetil víťaz 48 veľkých cien. „Ktovie, či získaš titul už v sobotu?“ dobiedzal redaktor. „Nie, či si budeme môcť v sobotu vypiť alebo nie,“ priznal na rovinu líder šampionátu.

Mnohí si určite pokladáte otázku, prečo by si Verstappen nemohol po značnej námahe dopriať za odmenu jedno či dve pivá. Vari má taký rešpekt pred arabským svetom, v ktorom je konzumovanie alkoholických nápojov zakázané? Nad tým si Max hlavu určite neláme. Ako profesionálovi mu totiž ide predovšetkým o to, aby bola v nedeľu jeho časť garáže a rovnako tak aj on samotný fit.

Keby mu totiž koloval v žilách zvyškový alkohol, nielenže by sa to mohlo podpísať na jeho výkone, ale eventuálne by sa tým dostal aj do maléru. Formula 1 ako každá špičková súťaž totiž drogy a ani „liehoviny“ netoleruje. Verstappen by mohol byť v nedeľu vyzvaný podrobiť sa dychovej skúške, avšak na základe pravidiel najskôr tri hodiny pred započatím pretekov a najneskôr tridsať minút po ich skončení (rovnaký časový rámec sa vzťahuje aj na ostatné časti víkendu – tréningy, kvalifikáciu a kvalifikačný zostrel, pozn. red.). Po veľkej cene by bol vyzvaný fúkať pred započatím pódiového ceremoniálu.

Ak by si komisári zmysleli, že si chcú triezvosť Verstappena overiť a bol by upovedomený o tom, že sa má zúčastniť dychovej skúšky, musel by tak urobiť okamžite a na FIA určenom mieste. Holanďan by mal, obdobne, ako je to pri kontrole na našich cestách, právo na kontrolný test, ktorý by nasledoval najskôr pätnásť minút po prvom.

Pokiaľ by Holanďan nafúkal alebo sa odmietol podrobiť testu, nasledovala by okamžitá penalizácia z pretekov/kvalifikácie. V prípade, že by sa v krvi čochvíľa trojnásobného majstra sveta nevyskytovalo viac ako 0,10 mg/L (0,21 promile) alkoholu a jednalo by sa o prvý takýto prehrešok, nebol by suspendovaný a obišiel by nanajvýš tak s napomenutím.

Keď by však nafúkal a hodnota alkoholu v krvi by sa vyšplhala nad 0,40 mg/L (0,83 promile), v takomto prípade by obdržal pokutu vo výške 2 000 € a bol by suspendovaný po dobu troch mesiacov. V najkrajnejšom prípade by po dovedna štyroch porušeniach vyfasoval štvorročný zákaz, a to aj vtedy, keď by nenafúkal, ale iba sa štyrikrát za sebou odmietol podrobiť dychovej skúške.

Kompletný prehľad o sankciách FIA za porušenie protialkoholických predpisov (pozn. 0,10 mg/L = 0,21‰, 0,25 mg/L = 0,52‰, 0,40 mg/L = 0,83‰):

Súvisiace články

Diskusia