logo F1online.skF1online.sk

Red Bull zmiatol Leclerca, ktorý si až do posledného kola myslel, že je na pódiu

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2023

Charles Leclerc vstupoval do posledného kola azda aj s úsmevom na tvári. Bol totiž presvedčený, že ak dokončí zostávajúcich šesť kilometrov bez väčšej ujmy, tak sa dostane na pódium. Namiesto šampanského však Monačan okúsil trpkú chuť sklamania, keď sa zrazu dozvedel, že v skutočnosti mu patrí len zemiaková medaila.

Aj keď Red Bull zaznamená dvojité vypadnutie, aj tak Max Verstappen vyhrá, smejú sa po VC Japonska internety. Dvojité odstúpenie Sergia Péreza malo potenciál dostať do pomykova nejedného súpera a čisto teoreticky by na tento účel mohlo byť aj využité.

Sergio Pérez v nedeľu skutočne totálne zmiatol Charlesa Leclerca, no paradoxne ešte pred jeho vzkriesením medzi jazdiacich. “Ja som Maxa už ani nesledoval, pretože počas alebo po výjazde safety caru som ho videl zastavovať. Neviem, čo sa tam stalo, no pomyslel som si, že už vypadol z pretekov.”

Pilot Scuderie si v hlave prepočítal, že pred ním sú virtuálne už len dve autá McLarenu. “Preto som si až do posledného kola myslel, že som na pódiu. Až potom som sa skutočne pozrel na tabuľu s poradím a uvidel som štvrté miesto.”

Novinárov zaujímalo, či Charlesa Leclerca zmiatli televízne obrazovky, na ktorých si mohol všimnúť, že monopost Red Bullu zatláčajú do garáže. V tejto sezóne nám už napríklad Fernando Alonso potvrdil, že jazdci z nich zvyknú čerpať informácie.

“On v jednej chvíli spomalil, nie? Na výjazde zo štrnástej zákruty,” rozpamätával sa Charles Leclerc. “Myslím si, že to bolo počas fázy VSC. V podstate zastavil na ľavej strane trate, tak som ho predbehol.”

Sergio Pérez sa v tej chvíli len vyhýbal rýchlejším monopostom, keďže s poškodeným riadením mal problém držať jednu stopu. Charles Leclerc ho predbehol len pár sekúnd po tom, čo Mexičan s neovládateľným autom takmer vyradil Landa Norrisa.

Keď mu novinári vysvetlili, že v skutočnosti mal problémy Sergio Pérez, Leclercovi svitlo. “Tak takto to bolo! Ja som si myslel, že Max v tej chvíli vypadol. Len ma to zmiatlo.”

Po raritnom víťazstve konkurencie, o ktoré sa v Singapure postaralo Ferrari, sa všetko vrátilo do starých koľají a Red Bull opäť vládol. “Boli naozaj silní. Samozrejme, Max bol silný, to sme od neho očakávali. Čakali sme to aj od Checa — neviem, čo sa mu prihodilo. A potom dva McLareny. Takže nezažili sme žiadne veľké prekvapenia. Všetko dopadlo podľa očakávaní, získali sme maximum.”

Mercedes a Ferrari delí už len dvadsať majstrovských bodov. Scuderia zažíva naozaj silnú prostrednú časť sezóny, čo by mohlo pilota z Maranella tešiť. “Aj áno, aj nie,” zareagoval Leclerc na otázku, či je spokojný s progresom vlastného tímu.

“Nemali sme takú dobrú rýchlosť ako McLaren. McLaren bol veľmi silný a mal aj veľmi nízku degradáciu pneumatík. Myslím si však, že ďalší víkend ako tento je svojím spôsobom dobrý, pretože potvrdil presne to, čo sme pochopili pár pretekov dozadu,” vysvetľoval rodák z Monaka. “Prvý sektor je našou najväčšou slabinou v porovnaní s McLarenom. V ňom sme strácali najviac času. Vo zvyšku sezóny na tom budeme pracovať.”

Súvisiace články

Diskusia