logo F1online.sk

Pérez nahneval aj Norrisa: Čo tam stváral?!

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 9. 2023

Lando Norris po štvrtýkrát v sezóne stál na pódiu, a opäť na druhom mieste. Po pretekoch sa zastrájal, že McLaren sa blíži aj smerom k Red Bullu a doplnil, že jeho strata na Maxa Versteppena mohla byť v cieli menšia.

Po Alexovi Albonovi v Singapure či dnes po Kevinovi Magnussenovi sa aj Lando Norris zaradil do okruhu pilotov, ktorí majú ťažké srdce na Sergia Péreza. Brit totiž počas fázy VSC narazil na Péreza, ktorý pred ním šiel až extrémne pomaly s veľkou rezervou do stanovenej delty.

Norris sa za Mexičanom viezol takmer polovicu kola a od svojho inžiniera zisťoval, či takéto pomalé auto môže predbehnúť. Radšej sa však rozhodol neriskovať prípadnú penalizáciu za predbiehanie vo fáze VSC. Aby tomu celému Pérez nasadil korunu, tak vo chvíli, keď VSC končil, takmer vrazil do Norrisa, ktorý bol po jeho boku.  

„Asi mal nejaký problém, nie? Avšak vo fáze VSC nesmiete predbiehať, kým nie je očividné, že auto pred vami má ťažkosti. Fakt som nevedel, čo sa deje – či má problém, alebo sa ma snaží spomaliť. Nemohol som si dovoliť riskovať,“ vrátil sa Lando Norris k tejto situácii.

Do vysielačky poriadne hromžil. V tom čase jazdil za Maxom Verstappenom, na ktorého kvôli Pérezovi zrazu stratil šesť sekúnd. Zozadu sa k nemu tesne blížil Charles Leclerc. „Kričal som a nadával som. Bol som zmätený, netušil som, čo robiť. Ešte keď VSC končil, tak akoby zaradil prvý stupeň. Bol som na jeho vonkajšku a takmer do mňa narazil. Stratil som tam dokopy azda aj desať sekúnd.“

Vtipná bola odpoveď inžiniera Willa Josepha na Norrisovu otázku, či má Pérez nejaký problém. Joseph reagoval, že Pérez má ´viacero problémov´ a menil aj predné krídlo. Vzhľadom na príšerné predstavenie v podaní Mexičana sa môžeme len domnievať, či mal naozaj technický problém, alebo či si Norrisa nevšimol a venoval sa napríklad riešeniu ťažkostí s riadením, alebo chcel nebodaj pomôcť Verstappenovi, ktorý to však nepotreboval, pretože bol rýchlejší než McLareny.

Žeby sme narazili na ďalšiu dieru v pravidlách? „Ak mal problém, mal ísť nabok a jasne dať najavo, že sa niečo deje. Neurobil to, preto som si nemohol dovoliť riskovať.  Aj keby sa to nestalo, zrejme by to veľa nezmenilo, no dostal som sa do zbytočného stresu. Možno by sa mi však podarilo dostať Maxa pod trochu väčší tlak a neskončil by som tak ďaleko za ním,“ vyhlásil pilot McLarenu.

Inak sa však Lando Norris široko usmieval. McLaren dnes získal svoje prvé dvojité pódium od double v Monze 2021. Britský pilot v Pohári jazdcov zároveň vyrovnal bodový zisk Georga Russella. „Naša rýchlosť bola veľmi dobrá, v porovnaní s kýmkoľvek. Maxovi sme neboli na míle ďaleko. Tlačíme na to a blížime sa k nim. Teším sa aj z Oscara a jeho prvého pódia,“ uzavrel britský pilot.