logo F1online.sk

Zopakuje sa rok 2011? Piastri si trúfa aspoň na štarte…

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 9. 2023

Oscar Piastri opäť raz ukázal svoj ohromný potenciál. Austrálskeho nováčika v kvalifikácii v Japonsku zdolal len Max Verstappen. Aj preto si pilot McLarenu z prvého radu trúfa posunúť sa na štarte ešte vyššie.

McLareny si na Q3 ušetrili po dve zmesi čerstvých mäkkých pneumatík. Bezpochyby im to pomohlo oproti Ferrari či Sergiovi Pérezovi, na Maxa Verstappena však jednoducho nemali nárok. Uvedomoval si to aj Oscar Piastri, ktorému posledný pokus nesadol úplne ideálne.

„Posledné kolo mohlo byť lepšie, čo by však aj tak nezmenilo moje druhé miesto. Vyšiel mi v ňom len prvý sektor, zvyšné dva už nie. Aj tak sa však samozrejme veľmi teším. Od piatka sme urobili dobrý progres a našli sme ešte nejakú rýchlosť,“ povedal Oscar Piastri.  

Austrálčan je prvým nováčikom od roku 2017, ktorý odštartuje v prvom rade. Možno tomu ani po dnešku nebudete príliš veriť, no doteraz posledným nováčikom štartujúcim z druhého miesta bol Lance Stroll, v daždivej kvalifikácii v Monze.

Pre McLaren je to zároveň najlepšia kvalifikácia v Suzuke od roku 2011. Jenson Button a Lewis Hamilton vtedy štartovali z druhého a tretieho miesta. Mimochodom, Button potom v nedeľu vyhral preteky…

Trúfa si Piastri zopakovať to, čo vyviedol jeho tímový kolega Maxovi Verstappenovi v Silverstone, kde sa Lando Norris z druhého miesta na štarte ujal vedenia? „Tak, predo mnou je len jedno auto, ktoré treba predbehnúť. Pokúsim sa, aby sa tak aj stalo,“ reagoval pilot McLarenu.

Zdá sa, že britský tím je v Suzuke silnejší než jeho súčasná priama konkurencia v podobe Ferrari či Mercedesu. Vo Wokingu sú milo prekvapení. „Neočakávali sme, že budeme až tak vpredu pred Ferrari či Mercedesom. Neviem, či to prisudzovať len vylepšeniam. Trať je totiž výrazne odlišná oproti Singapuru. V Suzuke je viac rýchlych zákrut, ktoré nám sedia, zvlášť prvý sektor nám vyhovuje. Pre tím to bola skvelá kvalifikácia,“ uzavrel Piastri.