logo F1online.sk

Pre Gaslyho je súčasný kokpit Alpinu priveľký, Oconovi je tak akurát

Pierre Gasly
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár21. 9. 2023

Prednedávnom si ešte nevedeli prísť na meno, dnes spolu aspoň navonok relatívne dobre vychádzajú. Reč je o Estebanovi Oconovi a Pierrovi Gaslym, ktorý má so svojím niekdajším kamarátom takmer totožný pohľad na budúce smerovanie Alpinu. Francúzski kohúti sa nezhodujú vraj len v detailoch, konkrétne v tom, či má byť kokpit monopostu celku z Enstonu o niečo útlejší alebo naopak priestrannejší.

Navonok banálna vec by mohla držiteľov francúzskeho pasu opätovne rozkmotriť. Kým Esteban Ocon trvá na tom, aby mysleli návrhári pri zostrojovaní budúcoročného monopostu na jeho vyššiu postavu, Pierre Gasly by naopak uvítal, aby bol kokpit Alpinu v nadchádzajúcej sezóne o niečo viac šitý na jeho miery.

„Viac-menej sa [pri tvorbe kokpitu pre rok 2024, pozn. red.] vo veciach zhodujeme, až na tie jeho dlhé ruky! Požadujem, aby bol kokpit v budúcom roku pre očividné dôvody o niečo užší, čomu on dvakrát naklonený nie je,“ posťažoval sa médiám Pierre Gasly.

„Neviem, akým spôsobom riadi auto, ale potrebuje o niečo viac priestoru ako ja. Uvidíme, či nájdeme zhodu, ale musím povedať, že sa jedná asi o jedinú oblasť, kde v jeho prípade dostáva pred výkonnosťou prednosť pohodlie. Až na tento drobný spor máme podobné zmýšľanie a dohodnúť sa s ním je pomerne jednoduché.“

„Nazdávam sa, že v tíme budú aj naďalej naklonení tomu, aby sme mali v kokpite k dispozícii čo najviac priestoru. Ja som však spokojný, miesta mám dostatok, ale komplikuje to jeden jazdec s dlhými rukami a nohami. Momentálne sa ohľadom kokpitu dohadujeme, no je zrejmé, že dôjde k jeho zmenšeniu na úkor výkonu.“

Gasly verí, že aj takéto navonok drobnosti prispejú v budúcom ročníku k výkonnostnému zlepšeniu, keďže tím z hľadiska výkonnosti v aktuálnej sezóne ďaleko zaostáva za vopred stanovenými očakávaniami.

„Čo sa týka výkonu, treba si priznať, že od začiatku sezóny zaostávame za očakávaniami,“ nalial si čistého vína 27-ročný Francúz. „Chceli sme si upevniť štvrté miesto v Pohári konštruktérov, no pre zlepšenie Aston Martinu a McLarenu sa nám to nepodarilo.“

„Na druhej strane to však pre tím nie je vyložene zlý rok. Napriek všetkému sa nám podarilo získať pódium. Dvakrát sme skončili medzi troma najlepšími v šprintoch [v skutočnosti len raz] a rovnako tak sme zaznamenali pódium aj v Monaku [a Holandsku, pozn. red.]. Taktiež sme boli pomerne silní aj v Melbourne, aj tam sme podali vcelku dobrý výkon. Nazdávam sa však, že je náš balík príliš nekonzistentný a príliš závislý od typológie trate,“ dodal Gasly.