logo F1online.skF1online.sk

Hamilton si sype popol na hlavu: Nie je to len o aute, ale aj o mne

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2023

Mohol to byť pre Mercedes jeden dokonalý večer. Veľká cena Singapuru bola priam elixírom Formuly 1. Senzačný zvrat v podobe nevydareného víkendu Red Bullu priniesol bitku o víťazstvo medzi Ferrari, McLarenom a Mercedesom. Tím okolo Lewisa Hamiltona a Georgea Russella predviedol opäť svoj hlad, ale ako vidíme, vo Formule 1 niekedy nestačí na víťazstvo ani dokonalý výkon.

Čo mohol Mercedes urobiť v nedeľných pretekoch lepšie? Ak odrátame nevydarenú kvalifikáciu, ukázal tento tím po dlhom čase svoju agresivitu a správne rozhodovanie. Stratégovia pošetrili jednu sadu čerstvých mediumiek a Ferrari nemalo na výber. Počas fázy VSC museli uprednostniť pozíciu na trati a beztak nemali k dispozícii čerstvé pneumatiky. Mercedes bol v odlišnej pozícii a preto šiel do rizika.

Treba povedať, že to vôbec nebolo beznádejné. Ferrari zachránilo víťazstvo len taktická jazda Carlosa Sainza. Ten si so svojím bývalým tímovým kolegom Landom Norrisom veľmi pomohol, až nakoniec skončil George Russell v múre a Lewis Hamilton na treťom mieste.

Otázka po skončení pretekov bola jasná. Mohol sedemnásobný majster sveta ukončiť tento víkend svoje čakanie na víťazstvo, ktoré trvá už od Veľkej ceny Saudskej Arábie 2021? „Pri spätnom pohľade sa to ľahko hovorí, ale musím sklamane priznať, že áno, myslím si, že sme mohli vyhrať. George bol v sobotu veľmi blízko k pole position, ale aj ja som mal byť dnes na pole position,“ povedal Hamilton po pretekoch pre televíziu Sky.

„V každom prípade sme však zrealizovali učebnicové preteky. Tím odviedol skvelú prácu po strategickej stránke. Vidím tam teda len svoj element a hovorím, že som mal lepšie zajazdiť kvalifikáciu. George bol skvelý celý víkend, ako tím sme zariskovali a chopili sa našej šance. Je skvelé, že to chlapci urobili.“

„Predbiehanie bolo veľmi náročné a museli sme dotiahnuť veľkú stratu . Potrebovali sme ďalších päť alebo desať kôl a pravdepodobne by sme ich predbehli,“ povedal Hamilton.

Bola to vskutku unikátna príležitosť, zvlášť pri pohľade na Red Bull, ktorý trochu ožil v záverečnom stinte, ale reálne sa v nedeľu nedostal do boja o víťazstvo. Aj keď bol Lewis do určitej miery spokojný, veľmi ho mrzela sobotná kvalifikácia, v ktorej si nevybojoval výhodnú pozíciu na štart nedeľných pretekov.

„Nie je to len o aute, veď sa pozrite na Georgea, ktorý sa dostal do prvého radu. Myslím si, že je to aj mnou, mojím jazdeckým štýlom, zmenami nastavenia a množstvom ďalších rozličných vecí. Musím sa na to pozrieť, budem na to naďalej tlačiť a neuspokojím sa, kým sa nedostaneme späť nahor,“ sľubuje Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia