logo F1online.skF1online.sk

Leclerc je sklamaný, ale viní len seba: Mal som odviesť lepšiu prácu v kvalifikácii

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2023

Charles Leclerc pomaly ale isto stráca v internom súboji s Carlosom Sainzom, ktorý sa na Veľkej cene Singapuru stal hrdinom celého Talianska. Jeho tímový kolega doplatil na nevydarenú kvalifikáciu a potom na prostú smolu s výjazdom bezpečnostného vozidla. Sám Monačan však po pretekoch priznal, že dosiahol najlepší možný výsledok vzhľadom na okolnosti.

Nebola to ani tak kvalifikácia, ktorá zabránila Monačanovi dosiahnuť lepší výsledok, ale skôr prostá smola pri výjazde bezpečnostného vozidla, keď ho v boxoch priam zabarikádovali jazdci Mercedesu. Ferrari muselo čakať, aby z toho nebolo nebezpečné vypustenie, a Leclerc spadol za Georgea Russella a Landa Norrisa na štvrté miesto.

„Vedel som, že to budú pre mňa ťažké preteky hneď od začiatku,“ povedal Leclerc pre televíziu Sky. „Celý prvý stint bol o ochraňovaní Carlosa, aby som za ním nechal väčšiu medzeru, pretože bolo jasné, že pôjdem do boxov ako prvý.“

„Výjazd bezpečnostného vozidla nás prinútil k dvojitej zastávke v boxoch. Zablokovala ma premávka a spadol som z druhého na piate miesto, čo nás dosť znevýhodnilo. Pri reštarte som sa trápil s pneumatikami a premávkou. Od toho momentu bolo jasné, že to pre mňa budú náročné preteky.“

„Myslím si však, že zvlášť v prvom stinte sme predviedli dobré tímové manažovanie. Bolo na mne, aby som odviedol lepšiu prácu v sobotnej kvalifikácii, jedine tak som sa mohol v pretekoch dostať do lepšej pozície,“ povedal trochu sklamane Leclerc.

Ten mal príležitosť zastaviť ešte raz, keď svoj monopost odstavil Esteban Ocon. Oba Mercedesy to urobili, ale Ferrari nechalo oboch svojich pilotov na trati. V prípade Sainza zvolili pozíciu na trati pred čerstvými pneumatikami a Leclerca zas chceli použiť ako štít, ktorý zdrží Mercedesy v ich naháňačke za víťazstvom.

„Keby som zastavil počas VSC, nemyslím si, že by to niečo zmenilo, pretože Lewis a George boli predo mnou. Pravdepodobne by som teda za každých okolností skončil za nimi. Myslím si teda, že naše preteky by nezmenilo, keby sme sa vtedy rozhodli inak,“ povedal Leclerc.

Tomu nezostáva iné, než pogratulovať svojmu tímovému kolegovi, ktorý predviedol v nedeľu jeden pamätný a dokonalý výkon. Carlos Sainz čelil v Singapure ohromným príkoriam, ale napriek tomu dokázal proti všetkým predpokladom udržať za sebou oba Mercedesy.

„Pre tím znamená toto víťazstvo veľmi veľa, zvlášť po všetkej tej tvrdej práci, ktorú odviedol pre zlepšenie našej situácie na okruhoch s vysokým prítlakom. Samozrejme, nemôžem skryť svoje sklamanie. Prial by som si lepší výsledok, ale na konci dňa bolo na mne, aby som odviedol lepšiu prácu v kvalifikácii,“ povedal Leclerc.

„Vieme, ako to v Singapure chodí, ale nakoniec sa nám podarilo perfektne manažovať naše preteky, keďže Carlos dokázal zvíťaziť. Po všetkej tej tvrdej práci je to pozitívny deň a skvelá odmena pre celý tím, Carlosa a takisto mňa,“ dodal Charles.

Súvisiace články

Diskusia