logo F1online.skF1online.sk

Toto je najlepší Carlos Sainz, akého ste vo Ferrari videli, hovorí pyšne španielsky pretekár

Eric Nam a Carlos Sainz
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 9. 2023

Carlos Sainz má druhú pole position v rade. Španielsky pretekár postupne strháva Ferrari na svoju stranu a po dôležitom internom víťazstve v Monze je na prahu ďalšieho veľkého politického triumfu nad Charlesom Leclercom, ktorý na svojho tímového kolegu opäť nestačil. Ak sa Sainzovi podarí v nedeľu doviesť svoje Ferrari do cieľa na prvom mieste, môže to byť kľúčový okamih celého jeho pôsobenia v tomto tíme.

Sám Carlos po skončení kvalifikácie priznal, že má obrovskú sebadôveru. Vidíme to na trati i mimo nej a tieto dôležité víťazstvá nad Charlesom Leclercom výrazne posilňujú jeho pozíciu vnútri garáže.

„Pred záverom sezóny mi tieto výsledky určite dodávajú obrovskú sebadôveru,“ prehlásil Sainz. „Nebudem klamať, v aute sa cítim veľmi dobre a jazdím takisto veľmi dobre. Toto je pravdepodobne najlepší Carlos Sainz, akého ste vo Ferrari videli. Konečne dokážem využiť svoj plný potenciál.“

„Som veľmi rád a som spokojný aj s prácou s mojimi inžiniermi, s ktorými krôčik po krôčiku získavame z auta stále viac potenciálu a výkonu. To mi dáva množstvo sebavedomia smerom do budúcnosti.“

„Musíme však naďalej tvrdo pracovať na našom pretekovom tempe. Videli ste, čo sa stalo v Monze, takže v nedeľu nás čaká ďalší dobrý test. Zistíme, aký veľký pokrok sme urobili v tejto oblasti,“ dodal Sainz.

Nič to však nemení na skutočnosti, že Ferrari vyzeralo celý víkend veľmi dobre a tento výsledok to len podčiarkol. Nikto pritom nečakal, že na tejto trati bude monopost SF-23 silný. Po dobrom víkende v Monze varovali obaja piloti fanúšikov, aby sa pripravili na ťažké podujatie v Singapure, čo sa však napokon nestalo.

„Som príjemne prekvapený, pretože na okruhoch s vysokými požiadavkami na prítlak sme sa naozaj trápili a chýbalo nám tempo. Určite sme mali tretie, štvrté alebo piate najrýchlejšie auto. V Singapure však patríme k najrýchlejším, ak teda nie sme úplne najrýchlejší,“ povedal Sainz.

„Myslím si, že sme odviedli veľa práce v snahe pochopiť náš balík s vysokým prítlakom a tím odviedol veľmi dobrú robotu pri nastavení auta na Singapur. Pravdou zároveň je, že tento okruh bol pre Ferrari historicky veľmi dobrý, ale tiež pre mňa osobne,“ povedal Sainz.

Pretekové tempo Ferrari však naďalej zostáva veľkým otáznikom. Aj pohľad na druhý piatkový tréning napovedá, že George Russell by mal mať v nedeľu veľmi dobrú šancu na víťazstvo. Ferrari to bude mať o niečo jednoduchšie než v Monze, ale Sainza stále čaká veľká výzva.

„Hlavne s ohľadom na usporiadanie okruhu som sebavedomejší. Myslím si, že tu je o niečo jednoduchšie udržať si pozíciu na trati. Pokiaľ ide o naše tempo, tak naozaj nemám tušenie, čo nás v nedeľu čaká,“ komentuje svoje vyhliadky na víťazstvo Sainz.

„Pri pohľade na pretekové simulácie v druhom tréningu sa zdá, že Mercedes, Red Bull a Aston Martin sú o niečo lepší než my po rýchlostnej stránke aj z pohľadu degradácie pneumatík. Možno nás teda čakajú opäť defenzívne preteky. Aj keď pretekové tempo naďalej vyzerá ako naša najväčšia slabina, nemôžeme ignorovať, že na tejto trati je oveľa ťažšie predbiehať,“ povedal španielsky pretekár.

Ferrari a Mercedesu napokon nepomohli komisári, ktorí sa z nejakého dôvodu nakoniec rozhodli omilostiť Maxa Verstappena. Holandský pretekár tak odštartuje z jedenásteho miesta, čo je stále mimoriadne náročná pozícia, ale v tomto roku sme sa už naučili, že Red Bull neslobodno odpisovať.

„Môže sa stať, že v nedeľu nasadia tempo, ktoré mali po celú sezónu a podarí sa im nejakým spôsobom prebojovať skrz pole dopredu,“ varuje Sainz. „Určite ich však čaká omnoho náročnejšia úloha a pre nás je toto lepšia príležitosť než v Monze.“

„Myslím si, že nedeľné preteky budú medzi najlepšou päťkou na štarte. Je pravda, že George má k dispozícii jednu sadu stredne tvrdých pneumatík navyše, ale aj my môžeme staviť na dve zastávky, keďže mäkké pneumatiky nevyzerajú zle. Budú to ťažké preteky, ale myslím si, že keď ich perfektne zrealizujeme, máme veľkú šancu,“ povedal Carlos.

Súvisiace články

Diskusia