logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Nečakal som pole position, ale ani takúto šokujúcu skúsenosť

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 9. 2023

Tak toto nečakal ani ten najväčší neprajník Red Bullu. Tento tím v doterajšom priebehu sezóny absolútne dominoval a so súpermi si robil, čo chcel. Prišla však Veľká cena Singapuru a monopost RB19 vyzeral, akoby ho stvoril nejaký tím zo stredu poľa. Max Verstappen na okruhu Marina Bay nepostúpil do Q3, ale čo je ešte šokujúcejšie, tento výsledok ho príliš neprekvapil.

Holandský pretekár nakoniec skončil jedenásty, ale na krku má dve vyšetrovania za blokovanie súperov na trati, jeho tímový kolega Sergio Pérez sa v záverečnom pokuse v Q2 roztočil a umiestnil sa na trinástom mieste.

Ak niekto čakal takýto výsledok pred Veľkou cenou Singapuru, právom mu patrí status Nostradama, Baby Vangy a všetkých starozákonných prorokov. Monopost RB19 mal problémy na brzdách, s trakciou, kĺzal sa, predná náprava nereagovala na vklad pilota a o problémoch pri radení prevodových stupňov radšej pomlčíme.

Keď Max Verstappen po skončení kvalifikácie predstúpil pred novinárov, nevyzeral príliš šokovane, dokonca sa aj usmial. Podľa jeho slov nečakal, že to bude také hrozné, ale na pole position vraj pred sobotou nepomýšľal.

„Áno, určite to bolo horšie, než som očakával,“ povedal Holanďan pre televíziu Sky. „Vedel som, že bude náročné dostať sa na pole position, ale niečo také som nečakal.“

„Zároveň by som však povedal, že aj keď sme sa trápili, tretí tréning nebol v skutočnosti taký hrozný. Pred kvalifikáciou sme skúsili pár ďalších zmien, čo však z auta urobilo opäť jeden neovládateľný stroj. V dôležitých brzdných zónach monopost narážal do zeme a keď som sa snažil brzdiť neskôr a tvrdšie, strácal som záťaž na prednej náprave.“

„Ako som povedal aj vo vysielačke, bola to šokujúca skúsenosť. Keď som sa snažil do auta viac oprieť v pomalých zákrutách, neustále sa kĺzalo, nemalo trakciu, skrátka bolo náročné ho zvládnuť,“ skonštatoval Max.

Už sme v minulosti videli, že Verstappen a Red Bull dokázali zvrátiť aj horšie rozohrané víkendy. Aj keď sa na tejto trati ťažko predbieha, podľa Christiana Hornera je to stále ten istý monopost, ktorý zvíťazil v Monze a v Zandvoorte. Okrem toho, Red Bull bol vždy veľmi mocný v pretekovom tempe. Max však svojimi vyjadreniami nedal fanúšikom veľa dôvodov na optimizmus.

„Nie, na pódium sa určite nedostaneme. Na tejto trati nie je dobré pretekárske auto až také dôležité. Je to trochu ako v Monaku. Ak sa vám to podarí poskladať v kvalifikácii, tak vás aj s horšou degradáciou pneumatík súperi nepredbehnú, pretože opotrebovanie gúm nie je zase až také veľké. Bude to dlhé a náročné popoludnie. Dúfajme, že preteky budú krátke a bez prerušení výjazdami bezpečnostného vozidla,“ povedal Verstappen, ktorý zrejme chce Singapur opustiť čo najskôr.

Pokoj mu však nedajú ani komisári, ktorí budú prešetrovať jeho počínanie v kvalifikácii, keď najprv zastavil súperov na výjazde z boxov a potom blokoval Júkiho Cunodu v rýchlom kvalifikačnom pokuse. Jeho jedenáste miesto teda nie je ani zďaleka také zaručené. Verstappen však nepôsobil dojmom, že ho to trápi.

„Porozprávam sa o tom s komisármi, ale úprimne, v tomto okamihu nezáleží, či budeme štartovať z jedenásteho, pätnásteho alebo posledného miesta,“ vyhlásil Max.

„Oveľa dôležitejšie je, aby sme pochopili, prečo to bolo také zlé. Pre mňa je odpoveď na túto otázku omnoho dôležitejšia než pár bodov do šampionátu z tohto víkendu,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia