logo F1online.skF1online.sk

Prvá škvrna na sezóne Red Bullu? Verstappen s Pérezom v piatok tápali

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2023

Čím viac vyhrávate, tým je váš hlad po víťazstvách väčší. Vedenie Red Bullu aj preto začína otvorene hovoriť o tom, že novým cieľom pre tím bude vyhrať všetky preteky aktuálnej sezóny. Podarí sa mu to? Zdá sa, že tento víkend bude doposiaľ najťažším testom.

Max Verstappen a Sergio Pérez zatiaľ na kľukatom a hrboľatom okruhu zaostávajú. Problémy červených býkov sme mohli vidieť napríklad v treťom sektore, kde už zadné pneumatiky toho začínali mať dosť. Verstappen sa na zadok svojho auta ponosoval vo vysielačke, ale aj pred novinármi.

Stratiť na prvú priečku viac ako sedem desatín je pre dvojnásobného šampióna skrátka neakceptovateľné bez ohľadu na to, či sme videli len tréning. “Dnes to bolo o čosi horšie, než sme čakali. Mal som vážne problémy s vyvážením monopostu,” vysvetlil Max Verstappen, ktorý svoj posledný pokus na mäkkej zmesi musel prerušiť pre problémy s volantom.

Red Bull do Singapuru priviezol pozmenenú podlahu, no auto zatiaľ protestuje. “V druhom tréningu sme skúšali dosť veľa vecí. Niečo z toho fungovalo, niečo nie. Nepodarilo sa nám auto celkom vyladiť. V noci budeme musieť rozlúsknuť viacero orieškov. Je pár vecí, ktorým nerozumieme. Musíme sa tomu venovať.”

“Samozrejme, že sa pokúsim zlepšiť, ale tá strata je dosť veľká,” poznamenal takmer na koniec svojho rozhovoru. Dostal totiž ešte jednu otázku: Prekvapila ho rýchlosť Ferrari, na ktoré sa upriamuje zrak celého padoku? “Ferrari je veľmi rýchle,” prikývol, no zdôraznil, že to nie je jediný faktor. “My sme skrátka oveľa pomalší, než sme predpokladali.”

Sergio Pérez obsadil siedmu priečku so stratou 0,692 sekundy na prvého Carlosa Sainza. Aj Mexičan bojoval s neposlušnou zadnou časťou, čo bude predstavovať veľký hendikep najmä v kvalifikácii. Tá je v Singapure veľmi dôležitá.

“Myslím si, že sme videli nejaké zaujímavé veci, ktoré budeme musieť v noci preskúmať. Zdá sa však, že máme dosť veľké problémy so zadnou časťou auta, platilo to najmä pre druhý tréning,” hovorí Sergio Pérez na margo jediného singapurského tréningu, ktorý sa koná po zotmení. “Treba toho veľa vyriešiť. Dúfam, že sa nám podarí nájsť najlepšie možné nastavenia. Vieme, že kvalifikácia je tu veľmi dôležitá.

Sergio Pérez musel následne odpovedať na rovnakú otázku ako Max Verstappen: Prekvapila ho rýchlosť Ferrari? “Áno,” pripustil Mexičan. “Očakávali sme, že Ferrari tu bude veľmi silné… My sme skrátka príliš ďaleko. Dúfam, že v sobotu ukrojíme z našej straty, ale očakávam, že to bude náročné.”

“Z hľadiska pretekových jázd to vyzerá dobre, ale tu je nám to len málo platné. Potrebujeme nájsť správny balans a zlepšiť sa na jedno kolo,” upozorňuje rodák z Guadalajary. “Najdôležitejšie je pre nás vylepšiť balans. Momentálne sme príliš pozadu.”

Súvisiace články

Diskusia